ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Εκδήλωση Βράβευσης Wiki Loves Earth – Wiki Loves Monuments 2019

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00-21:00, η κοινή εκδήλωση βράβευσης του ελληνικού σκέλους των φωτογραφικών διαγωνισμών Wiki Loves Earth και Wiki Loves Monuments 2019. Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης των δέκα πρώτων φωτογραφιών του ελληνικού σκέλους του κάθε διαγωνισμού, τα οποία και προωθήθηκαν στις διεθνείς φάσεις των δύο διαγωνισμών. Διοργανωτής του ελληνικού σκέλους των διαγωνισμών ήταν για τέταρτη συνεχή φορά η Wikimedia Community User Group Greece.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Inter Alia (Βαλτετσίου 50-52, 10681, Αθήνα, 5ος όροφος). Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η έκθεση των νικητριών φωτογραφιών η οποία θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Wikimedia Community User Group Greece, με την υποστήριξη της Inter Alia και του GLAM Hack, τη χρηματοδότηση του Wikimedia Foundation και την ευγενική χορηγία της PostScriptum και του Goethe-Institut Athen.

Στην εκδήλωσή παρευρέθηκαν οι περισσότεροι από τους νικητές, μέλη της Wikimedia Community User Group Greece καθώς και εκπρόσωποι των χρηματοδοτών και των υποστηρικτών της.

Η βραδιά ξεκίνησε με το μέλος της Wikimedia Community User Group Greece, Μάριο Μαγιολαδίτη, ο οποίος έκανε μία συνοπτική παρουσίαση της ομάδας χρηστών και των δράσεων της. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των υποστηρικτών μας, με πρώτη την Βερονίκη Κρικώνη, η οποία μίλησε για την Iner Alia και τις δράσεις της. Ακολούθησε ο Νίκος Πασαμήτρος με την παρουσίαση του GLAM Hack. Στη συνέχεια ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PostScriptum, παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Ariel Glenn, μέλος της Wikimedia Community User Group Greece και μέλος των κριτικών επιτροπών των δύο διαγωνισμών, ο οποίος παρουσίασε το εγχείρημα των Wikimedia Commons.

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού Wiki Loves Monuments 2019. Μετά από μία αναφορά στο διαγωνισμό και την ιστορία του, έγινε παρουσίαση των δέκα νικητριών εικόνων και κάθε ένας από τους παρευρισκόμενους νικητές έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο του και τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε. Και οι δέκα νικητές έλαβαν μία αφίσα με τη φωτογραφία τους σε μεγάλο μέγεθος καθώς και έπαινο. Επιπλέον οι τρεις πρώτοι παρέλαβαν δωροεπιταγές €300, €150 και €100 αντίστοιχα. Έγινε επίσης τιμητική αναφορά στα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αντίστοιχη διαδικασία για τους νικητές του ελληνικού σκέλους του Wiki Loves Earth 2019. Οι δέκα πρώτοι νικητές έλαβαν αφίσα με τη φωτογραφία τους σε μεγάλο μέγεθος καθώς και έπαινο, ενώ οι τρεις πρώτοι παρέλαβαν επιπλέον δωροεπιταγες €400, €300 και €200 αντίστοιχα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί το εξής. Η εικόνα με θέμα “Η έξοδος του φαραγγιού Χα στην Κρήτη”, η οποία κατέλαβε την πέμπτη θέση στον ελληνικό σκέλος, κατέλαβε την πέμπτη θέση και στο διεθνή διαγωνισμό. Δημιουργός της ήταν ο Ανδρέας Λουκάκης, ο οποίος κέρδισε και την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό.

Συγκινητικό ήταν επίσης ότι δύο από τους βραβευθέντες δημιουργούς ανέφεραν ότι συμμετείχαν στο διαγωνισμό ώστε να μπορέσουν να ανταποδώσουν στη Βικιπαίδεια ένα μέρος από αυτά που τους έχει προσφέρει μέσω της άντλησης από αυτή πληροφοριών και γνώσεων.

Ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση και κεράσματα για όλους τους παρευρισκόμενους, οπού υπήρξε η ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τους διαγωνισμούς και τα εγχειρήματα του Wikimedia αλλά και τις δράσεις της Wikimedia Community User Group Greece αλλά και των υποστηρικτών της βραδιάς, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με τις νικήτριες φωτογραφίες θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2020, οπότε και οποιοσδήποτε μπορεί να την επισκεφθεί και να θαυμάσει από κοντά τις εξαιρετικές δημιουργίες των νικητών των δύο διαγωνισμών.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment