ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Διαγωνισμός Wikimedia CEE Spring 2020

Tο Wikimedia CEE Spring 2020 (Άνοιξη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν.

Στα πρόσφατα χρόνια η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει βιώσει μία σειρά «ατυχών» ανοίξεων, οι οποίες οδήγησαν σε παρεξηγήσεις, διαμάχες και απογοητεύσεις. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν, η αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ τον Απρίλιο του 1969 προκειμένου να τερματιστεί ή Άνοιξη της Πράγας, η κλιμάκωση της Σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Άνοιξη του 1988, η εντατικοποίηση του Πολέμου της Υπερδνειστερίας το Μάρτιο του 1992, η έναρξη της Πολιορκίας του Σεράγεβο τον Απρίλιο του 1992, η εκκίνηση του Πολέμου στο Ντονμπάς την άνοιξη του 2014 καθώς και οι Ταραχές στην Αρμενία το 2018.

Ο διαγωνισμός έχει ως βασικό στόχο οι συμμετέχουσες χώρες και περιοχές να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχετικά με την ελεύθερη γνώση και να συσσωρεύσουν αλλά και να διανείμουν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της περιοχής. Στοχεύει επίσης να στηρίξει την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση, αλλά και να αυξήσει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της διαθέσιμης γνώσης για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός διαρκεί από 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2020, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.

Για κάθε χώρα – περιοχή θα απονεμηθούν έπαθλα συνολικής αξίας 400 €.

Το ελληνικό σκέλος διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Wikimedia User Group Greece.

Βραβεία

Θα απονεμηθούν πέντε βραβεία έως εξής:

  1. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα συντάξει το καλύτερο νέο λήμμα, το οποίο θα επιλεγεί από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Wikimedia User Group Greece
  2. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα δημιουργήσει ή/και θα επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων
  3. βραβείο για τον καλύτερο νεοεισερχόμενo, το χρήστη δηλαδή που θα δημιουργήσειή/και επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων που έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 400 επεξεργασίες στο κύριο χώρο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού
  4. βραβείο για το συμμετέχοντα που θα δημιουργήσει ή/και θα επεκτείνει το μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων που σχετίζεται με τις γυναίκες της περιοχής
  5. βραβείο που θα κληρωθεί μεταξύ των συμμετεχόντων που έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε λήμματα στα πλαίσια του διαγωνισμού και δεν έλαβαν βραβείο στις παραπάνω κατηγορίες

Κανόνες

  • Θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό στην Ελληνική Βικιπαίδεια. (Οδηγίες εγγραφής)
  • Η υπηρεσία αποστολή e-mail στο χρήστη να είναι ενεργοποιημένη σε ολόκληρη τη διάρκεια του διαγωνισμού και για τους νικητές μέχρι και την απονομή των βραβείων.
  • Να έχει τοποθετηθεί στη συζήτηση κάθε λήμματος που δημιουργήθηκε η επεκτάθηκε το {{CEE Spring 2020}} σωστά συμπληρωμένο.
  • Υποβάλετε ένα λήμμα στο διαγωνισμό, καταχωρώντας το στον παρακάτω κατάλογο και προσθέτοντας στη σελίδα συζήτησής του το παραπάνω πρότυπο, αφού ολοκληρώσετε το λήμμα και όχι πριν το δημιουργήσετε καν.
  • Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να λάβει μόνο ένα βραβείο.
  • Οι οργανωτές δεν μπορούν να βραβευθούν.
  • Τα λήμματα που υποβάλλονται για το διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Να έχουν δημιουργηθεί από τις 00:01 (UTC) της 21ης Μαρτίου 2020 έως τις 23:59 (UTC) της 31ης Μαΐου 2020.
    • Να περιέχουν τουλάχιστον 300 λέξεις. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος λήμματος να προστεθούν σε αυτό τουλάχιστον 300 λέξεις.
    • Να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Βικιπαίδειας, για παράδειγμα, την εγκυκλοπαιδικότητα, την επαληθευσιμότητα, και τη μορφοποίηση.
    • Να είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, να μην είναι μεταφρασμένα από αυτόματους μεταφραστές.
    • Να μην παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.
    • Να μην αφορούν την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki

Leave a Comment