ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ο αποκλεισμός του Ιδρύματος Wikimedia ως επίσημου παρατηρητή του WIPO είναι απαράδεκτος

Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) ανέβαλαν μια απόφαση σχετικά με την αίτηση του Ιδρύματος Wikimedia να γίνει επίσημος παρατηρητής αυτού του οργανισμού. Η Κίνα εξέφρασε ανησυχίες, κατά την 53η Γενική Συνέλευση του WIPO, ότι το Ίδρυμα Wikimedia «πραγματοποιεί πολιτικές δραστηριότητες μέσω των οργανώσεων-μελών του που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους». Το Ίδρυμα Wikimedia θα χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το charter της  Wikimedia  στη Taiwan και για τις «θέσεις που σχετίζονται με την Ταϊβάν» της Wikimedia. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στις αρχές του 2021.

Αυτή η απόφαση ήρθε ως σοκ για πολλούς παρατηρητές του WIPO, καθώς υπήρξε μόνο μία περίπτωση στην πρόσφατη μνήμη όπου δεν έχει γίνει αποδεκτή η αίτηση κατάστασης παρατηρητή στο WIPO. Το 2014, το Pirate Party International απορρίφθηκε λόγω  του ότι ήταν μια ομοσπονδία πολιτικών κομμάτων. Όπως επισημαίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δήλωσή τους υπέρ της αίτησης του Ιδρύματος Wikimedia, «το να επιτρέπεται στο Ίδρυμα Wikimedia να συμμετέχει ως παρατηρητής θα ήταν απολύτως συνεπές με το καθιερωμένο προηγούμενο στο WIPO για την συμμετοχή άλλων υπαρχόντων παρατηρητών και κρατών μελών που έχουν επίσης κάποια σχέση με Ταϊβάν.”

Σύμφωνα με την Amanda Keton, Γενική Σύμβουλο του Ιδρύματος Wikimedia,

«η αντίρρηση από την κινεζική αντιπροσωπεία περιορίζει την ικανότητα της Wikimedia να αλληλεπιδρά με το WIPO και παρεμβαίνει στην αποστολή του Ιδρύματος για ενίσχυση της πρόσβασης σε δωρεάν γνώσεις παντού.»

Πράγματι, το καθεστώς του παρατηρητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Wikimedia σε συζητήσεις του WIPO,  συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων σχετικά με τον καθορισμό κανόνων  στα πνευματικά δικαιώματα. Συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με εξαιρέσεις και περιορισμούς στα πνευματικά δικαιώματα (στη επιτροπή Standing Committee on Copyright and Related Rights ), σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην πνευματική ιδιοκτησία (στο πλαίσιο του  Conversation on Intellectual Property and Artificial Intelligence του WIPO) και για τη χρήση Περιεχόμενου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε διαδικτυακές πλατφόρμες  (ένα θέμα που o WIPO αναβίωσε πρόσφατα μέσω ενός Διεθνούς Συνεδρίουγια το The Global Digital Content Market) είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πρόσβαση σε οργανισμούς γνώσης.

Ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρέμειναν σιωπηλά στη συζήτηση. Εκτός από δήλωση της Ομάδας Β (η οποία περιλαμβάνει χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αγία Έδρα) που ζητλαει την έγκριση όλων των αιτημάτων για καθεστώς παρατηρητή, η ΕΕ δεν ακούστηκε πουθενά στη συζήτηση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη συμμετοχή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις νομοθετικές της διαδικασίες, θα περιμέναμε μια δήλωση υποστήριξης όπως αυτής που εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σιωπή της ΕΕ είναι ακόμη πιο απογοητευτική, δεδομένου ότι το Wikimedia έχει συμμετάσχει ενεργά σε νομικές διαδικασίες της ΕΕ, ιδίως σε συζητήσεις σχετικά με την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα. Επιπλέον, πολλά από τα ευρωπαϊκά chapters του κινήματος Wikimedia συμμετέχουν επί του παρόντος στην εφαρμογή της νέας οδηγίας της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το Ίδρυμα Wikimedia είναι ένας νόμιμος φορέας της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα της πρόσβασης στη γνώση. Η μη αποδοχή της αίτησής της στο καθεστώς παρατηρητή ενός οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που διαμορφώνει το νομικό πλαίσιο για την πρόσβαση στη γνώση και τις πληροφορίες θα ήταν απαράδεκτο. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε (και προτρέπουμε έντονα) ότι η Γενική Συνέλευση του WIPO θα αποδεχτεί την αίτηση του Ιδρύματος Wikimedia στην επόμενη συνεδρίαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πηγή άρθρου: https://www.communia-association.org

One thought on “Ο αποκλεισμός του Ιδρύματος Wikimedia ως επίσημου παρατηρητή του WIPO είναι απαράδεκτος

  1. Έχει δίκιο η Κίνα. Ασκεί πολιτική μέσω του Wikipedia και μάλιστα ιστορικά άρθρα για τη χώρα μας εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Η αλήθεια είναι πως αν τροποποιήσεις ιδιαίτερα ένα ιστορικό άρθρο με όλες τις απαραίτητες αναφορές σε αρχεία και έγγραφα και δεν τους αρέσει στο σβήνουν. Δεν βλέπω καμία μα καμία ελευθερία και διαφάνεια.

    Επιτέλους πρέπει να ανοίξετε και λίγο τα μάτια σας όσοι γράφετε άρθρα και να ψάχνετε τις κατηγορίες πριν να υπερασπιστείτε πρόσωπα και οργανισμούς.

Leave a Comment