Ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 2021, το Wikimedia CEE Spring, ο ετήσιος διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής, στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν.
Στα πρόσφατα χρόνια η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει βιώσει μία σειρά «ατυχών» ανοίξεων, οι οποίες οδήγησαν σε παρεξηγήσεις, διαμάχες και απογοητεύσεις. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν, η αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ τον Απρίλιο του 1969 προκειμένου να τερματιστεί η Άνοιξη της Πράγας, η κλιμάκωση της Σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Άνοιξη του 1988, η εντατικοποίηση του Πολέμου της Υπερδνειστερίας το Μάρτιο του 1992, η έναρξη της Πολιορκίας του Σεράγεβο τον Απρίλιο του 1992, η εκκίνηση του Πολέμου στο Ντονμπάς την άνοιξη του 2014 καθώς και οι Ταραχές στην Αρμενία το 2018.
Ο διαγωνισμός έχει ως βασικό στόχο οι συμμετέχουσες χώρες και περιοχές να ενώσουν τις δυνάμεις τους σχετικά με την ελεύθερη γνώση και να συσσωρεύσουν αλλά και να διανείμουν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της περιοχής. Στοχεύει επίσης να στηρίξει την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση, αλλά και να αυξήσει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της διαθέσιμης γνώσης για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο διαγωνισμός διαρκεί από 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2021, με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.
Για κάθε χώρα – περιοχή θα απονεμηθούν έπαθλα συνολικής αξίας 400 €.Για κάθε χώρα – περιοχή θα απονεμηθούν έπαθλα συνολικής αξίας 400 €.
Το ελληνικό σκέλος διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά από το Wikimedia Community User Group Greece.
Περισσότερα για το διαγωνισμό θα βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
Ο διαγωνισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- Facebook: https://www.facebook.com/WCEESpring/
- Twitter: https://twitter.com/CEE_Spring
Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr