ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Φωτογραφία από το ελληνικό Wiki Loves Monuments κέρδισε την δεύτερη θέση στο διεθνή διαγωνισμό

Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα που υποβλήθηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ελληνικό σκέλος του Wiki Loves Monuments 2020, διακρίθηκε ακόμη περισσότερο κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο του διεθνούς σκέλους του Wiki Loves Monuments 2020.

H Μονή Ρουσάνου πάνω στο σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων
Μονή Ρουσάνου Μετεώρων από τον Αλέξη Αλεξανδρή
https://w.wiki/ztq Άδεια χρήσης: CC-BY-SA-4.0

Το Wiki Loves Monuments (WLM) είναι ετήσιος διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός που διεξάγεται τον Οκτώβριο, οργανωμένος σε όλο τον κόσμο από τα μέλη της κοινότητας της Wikipedia με τη βοήθεια τοπικών ομάδων χρηστών Wikimedia σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες τραβούν φωτογραφίες από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες τους και τις επιφορτώνουν στο Wikimedia Commons. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να επισημανθούν τα μνημεία των συμμετεχουσών χωρών με στόχο να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να τραβήξουν φωτογραφίες από αυτά τα αξιοθέατα και να τα βάλουν υπό ελεύθερη άδεια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη Βικιπαίδεια αλλά παντού από όλους.

Χάρτης με τις 53 χώρες που συμμετείχαν στο Wiki Loves Monuments 2020, μεταξύ τους και η Ελλάδα.
Οι χώρες που συμμετείχαν στο Wiki Loves Monuments 2020
Ο Αλέξης Αλεξανδρής τραβώντας φωτογραφίες.

Ο Αλέξης Αλεξανδρής γεννήθηκε στην πόλη της Καρδίτσας το 1980. Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 κοριτσιών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία πριν 10 χρόνια περίπου. Σπούδασε Τέχνη φωτογραφίας σε ΙΕΚ της Καρδίτσας, έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας στην πόλη του, έχω εκδώσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ με εικόνες από το αγαπημένο του χωριό Γεωργικό Καρδίτσας και ετοιμάζει ένα δεύτερο φωτογραφικό άλμπουμ με θέμα τη Λίμνη Πλαστήρα. Συχνά φωτογραφίες του δημοσιεύονται από τη Nikon. H εξέλιξή του σαν φωτογράφος έγινε με μικρά βήματα κάθε φορά μέσα από μελέτη και καθημερινή εξάσκηση. Αρχικά ξεκίνησε να φωτογραφίζω αθλητικά στιγμιότυπα, αλλά αγαπημένο θέμα φωτογράφισης είναι η άγρια φύση και το τοπίο. Γενικώς είναι φυσιολάτρης και ταξιδεύει συχνά σε όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας την και αποθανατίζοντας την με το φακό του και τη ματιά του… Είναι η πρώτη φορά που πήρε μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας και αισθάνεται πολύ χαρούμενος και δικαιωμένος από την πορεία του ως φωτογράφος.

Για την λήψη της φωτογραφίας μας είπε ότι ταξίδευε με την οικογένειά του μακριά από το σπίτι, οι καιρικές συνθήκες άλλαζαν ανά δευτερόλεπτο, ήταν παράξενες μια συννεφιά, μια ήλιο, μια ψιλόβροχο, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής από τα
μοναστήρια των Μετεώρων, κοίταξε πίσω και είδε το σκηνικό, πάρκαρε, πήρε τη
φωτογραφική μηχανή του και έκανε το κλικ:

«…το υπέροχο παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι.. οι μορφές των βράχων που κουβαλούν μέσα τους κάτι θείο και μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυστηρίου ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να αποτυπώσω στη φωτογραφία μου».

Λογότυπο του Wikimedia User Group Greece

To Wiki Loves Monuments στην Ελλάδα διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece (Ομάδα Χρηστών Κοινότητας Wikimedia στην Ελλάδα) που είναι η επίσημα αναγνωρισμένη από το Wikimedia Foundation (Ίδρυμα Wikimedia) ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται  στα εγχειρήματα Wikimedia διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό την στήριξη και προώθηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του Wikimedia στην Ελλάδα.

WLM Greece logo

Ως τώρα το Wiki Loves Monuments Greece έχει αποδώσει περισσότερες από 11.700 φωτογραφίες από εκατοντάδες νέους χρήστες στη Βικιπαίδεια. Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του μπορείτε να βρείτε στο wlm.wikimedia.gr.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment