ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μαραθώνιος λημματογράφησης, Βικιπαίδεια:WikiGap 2021 στην Ελλάδα

Τι κοινό έχουν οι Μόνα ΜπέικερΛίζα ΝόβακΣάφι ΓκολντβάσερΊντα ΝόντακΧέρθα ΈιρτονΑλεξάντρα ΕλμπακιάνΛίλιαν Μόλερ Τζίλμπρεθ και Ναόκο Γιαμαζάκι; Απάντηση: ΔΕΝ έχουν λήμμα στην ελληνική Βικιπαίδεια!

Τι ποσοστό γυναικών λημματογραφεί στη Βικιπαίδεια; Απάντηση: κάτω από 25%!

Δεν είναι καιρός να κάνουμε κάτι για αυτό;

Σε έναν κόσμο που έχει παραλείψει τακτικά από την ιστορία τις πράξεις, τις εφευρέσεις, τα επιτεύγματα και τον ακτιβισμό των γυναικών, είμαστε μια αντανάκλαση των προκαταλήψεων του κόσμου. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το Wikimedia Community User Group Greece λαμβάνει σοβαρά υπόψη και διαρκώς κάνει δράσεις με προσανατολισμό τη άμβλυνση των φυλετικών ανισοτήτων (Gender Gap),  και την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην Βικιπαίδεια. Mε την ευκαιρία την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

Ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας WikiGap διοργανώνει, όπως και κάθε χρόνο, μαραθώνιο λημματογράφησης, Βικιπαίδεια:WikiGap 2021 στην Ελλάδα, με στόχο την μείωση της έμφυλης ανισορροπίας των συντακτών και του περιεχομένου της Βικιπαίδειας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία λύσεων για το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Μεταξύ 8 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2021 δημιουργούμε λήμματα για γυναίκες που δεν έχουν περιληφθεί ακόμη στην Ελληνική Βικιπαίδεια. Δείτε ένα κατάλογο από σημαντικές γυναίκες που δεν έχουν ακόμη λήμμα και τον κατάλογο σημαντικών Ελληνίδων που δεν έχουν ακόμη λήμμα. Οι κατάλογοι αυτοί έχουν βοηθητικό σκοπό και δεν είναι δεσμευτικοί. Τα μόνα που χρειάζονται είναι να δημιουργήσετε λογαριασμό στη Wikipedia (οδηγίες), και να έχετε αγάπη για τις Γυναίκες, και όρεξη για συνεισφορά.

Πέρα από αυτή τη δράση, η European Society for Translation Studies (EST), η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) ΑΠΘ, και η Wikimedia Community User Group Greece, με την υποστήριξη του εργαστηρίου Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας (TICL), Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, παράλληλα με άλλα ιδρύματα στην Ευρώπη, ενώνουν δυνάμεις και πραγματοποιούν στις 10 Μαρτίου Μαραθώνιο Μετάφρασης Λημμάτων για Γυναίκες για τις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος και οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΑΠΘ: Βικιπαίδεια:Γυναίκες στα Κόκκινα/Ημέρα της Γυναίκας 2021. Ο Μαραθώνιος θα ξεκινήσει με διαδικτυακή παρουσίαση του Εργαλείου Μετάφρασης της Βικιπαίδειας, από μέλη του Wikimedia CUG Greece.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment