ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

To OpenStreetMap συμπλήρωσε 100 εκατομμύρια συνεισφορές

Πιθανότατα να μην το γνωρίζετε, αλλά οι περισσότεροι είμαστε χρήστες του του OpenStreetMap. Μπορεί να μην είστε ένας από αυτούς που έχουν συνεισφέρει μια από τις 100 εκατομμύρια συνεισφορές στο έργο χαρτογράφησης που βασίζεται στην κοινότητα, αλλά εάν είστε πελάτης της Apple, του Facebook, του Uber, της Amazon ή  αμέτρητων άλλων οργανισμών, χρησιμοποιείτε το OpenStreetMap κάθε μέρα.

Το OpenStreetMap με αριθμούς

Αρχικά, ας δούμε μερικούς αριθμούς. Στα μέσα του 2020, η Accenture δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι η αξία των δεδομένων του OpenStreetMap ξεπέρασε τα 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια. (Αυτό είναι περίπου το ποσό του πυρήνα Linux που αποτιμήθηκε το 2008. ) Ο λόγος? Τόσοι πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί δίνουν το χρόνο και το ταλέντο τους σε αυτό:

  • Από τον Αύγουστο του 2020, το OpenStreetMap είδε 4,5 εκατομμύρια αλλαγές χάρτη (επεξεργασίες / αλλαγές) ανά ημέρα.
  • Από την ίδρυση του το 2004, οι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αλλαγές
  • Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χαρακτηριστικά παγκοσμίως τα τελευταία 16 χρόνια.
  • Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, υπήρχαν 721.270.948 ““ways”” (γραμμικά χαρακτηριστικά στο έδαφος, όπως ένας δρόμος, ένας τοίχος ή ένα ποτάμι) στα δεδομένα του OpenStreetMap.
  • Περίπου 50.000 συνεισφέροντες συμμετέχουν στο OpenStreetMap κάθε μήνα και
  • Από την έναρξη του έργου, έχουν συμβάλει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο άτομα.

Το OpenStreetMap είναι μια ιστορία τεράστιας επιτυχίας, που διατηρεί την πίεση σε παρόχους δεδομένων χαρτογράφησηςμ όπως η Google, ζωντανή. (Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το OpenStreetMap δεν είναι ανταγωνιστής των Google Maps. Το OpenStreetMap προσφέρει δεδομένα χαρτογράφησης, όχι προϊόν χαρτογράφησης που απευθύνεται σε καταναλωτές.) Όχι μόνο αναγκάζει άλλους παρόχους να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό, αλλά επίσης ασκεί πίεση σε άλλους να καλύψουν περιοχές του κόσμου που διαφορετικά θα μπορούσαν να παραλείψουν. Ωστόσο, το OpenStreetMap έχει πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Πλεονεκτήματα και αδυναμίες του OpenStreetMap

Στην ετήσια έκθεση 2020 του OpenStreetMap Foundation , το Ίδρυμα αναφέρει λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του OpenStreetMap. Μερικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Υπάρχει μια τεράστια γκάμα χαρτογράφησης (όχι μόνο δρόμοι) λόγω του μοντέλου δεδομένων και της ευελιξίας και ελευθερίας που υπάρχει σε ό, τι μπορεί να χαρτογραφηθεί.
  • Είναι homegrown, φτιαγμένο από πεζούς και ποδηλάτες και έτσι ευνοεί τις λεπτομέρειες (π.χ. το σχεδιασμό και τα περιεχόμενα ενός πάρκου και όχι πώς να το περάσετε πιο γρήγορα).
  • Άμεση ανατροφοδότηση από την πραγματοποίηση μιας επεξεργασίας έως την προβολή του στον χάρτη.
  • Τα εργαλεία για συνεισφέροντες είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμα σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα γλωσσών, παρουσιάζοντας σχετικά χαμηλά γλωσσικά εμπόδια στους συνεισφέροντες.
  • Είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς γνώσεις τομέα και ζωντανή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο χαρτογράφησης οτιδήποτε, σε συνδυασμό με μια αφοσιωμένη κοινότητα.

Υπάρχουν φυσικά και αδυναμίες, και μερικές από αυτές είναι:

  • Το OpenStreetMap προσελκύει πολλούς συνεισφέροντες για την επεξεργασία χαρτών, αλλά χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στα τεχνικά του θεμέλια. Για παράδειγμα, το έργο δεν έχει έναν διαχειριστή βάσης δεδομένων για να αναδιαμορφώσει την κύρια βάση δεδομένων και το API για να διευκολύνει τους χρήστες για να βλέπουν τις διαφορές στην επεξεργασία/
  • Αν και η κοινότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, οι συντελεστές παραπονιούνται για έλλειψη συμμετοχής κατά καιρούς
  • Καθώς το OpenStreetMap μεγαλώνει, κινδυνεύει να γίνει πολύ περίπλοκο (“Όλο και περισσότερα τμήματα του χάρτη μας δεν μπορούν πλέον να επεξεργαστούν ή να διατηρηθούν από κανονικούς χρήστες.”)

Αυτές μερικές από τις πραγματικές αδυναμίες του έργου αλλά αποτελούν συγχρόνως και προκλήσεις για το μέλλον μιας και τα δεδομένα τοποθεσίας είναι απλά πολύ σημαντικά, πολύ θεμελιώδη, για να ανήκουν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εταιρεία. Πρέπει να ανήκουν στην κοινότητα.

Πηγή άρθρου: https://www.infoworld.com/

Leave a Comment