ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Έναρξη Wiki Loves Earth 2021

To Wikimedia Community User Group Greece ανακοινώνει την έναρξη του ελληνικού σκέλους του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2021, που θα διεξαχθεί μεταξύ 1-30 Ιουνίου.

Το Wiki Loves Earth στην Ελλάδα είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα ανεβάσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons,, με στόχο την ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας.

Το Wiki Loves Earth διοργανώθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2016 από το Wikimedia Community User Group Greece. Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού η συμμετοχή υπερέβη και τους πιο αισιόδοξους στόχους, με τελικό αποτέλεσμα την υποβολή χιλιάδων φωτογραφιών από την Ελληνική φύση, πολλές από τις οποίες ήδη έχουν εικονογραφήσει πολλά λήμματα της Wikipedia, της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στην δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό “Wiki Loves Earth”. Θα πρέπει να εγγραφεί στο Wikimedia Commons – αδελφικό εγχείρημα της Wikipedia – να πάει στον κατάλογο των τοποθεσιών αυτόν που είναι κοντά του, να τραβήξει μια ή περισσότερες φωτογραφίες ο ίδιος (οπωσδήποτε) και να τις ανεβάσει στο Wikimedia Commons ακολουθώντας το σχετικό σύνδεσμο για κάθε περιοχή από τον σχετικό κατάλογο.

Υποδιαγωνισμός Wiki4HumanRights

Το 2021, ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφιών Wiki Loves Earth υποστηρίζει την πρωτοβουλία Wiki4HumanRights που συνεργάζεται με το WMF και το UNHR. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της φύσης και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στη φύση. Θα συλλέξουμε και θα αξιολογήσουμε φωτογραφίες στην υπερθέρμανση του πλανήτη, απώλεια βιοποικιλότητας ή ενδείξεις ζώων ή φυτών υπό πίεση λόγω αλλαγών στο περιβάλλον, καταστροφή από εξορυκτικές βιομηχανίες (π.χ. μεταλλευτική και δασοκομία) και ρύπανση, εξαφανισμένα τοπία, κατακερματισμός των οικοσυστημάτων, ανθρώπους που επηρεάζονται αρνητικά από την καταστροφή της φύσης ή υποστηρίζουν την προστασία της φύσης, βιώνουν περιβαλλοντικές αλλαγές με τρόπους που επηρεάζουν την υγεία ή την ευεξία τους. Δείτε περισσότερα: Commons:Wiki Loves Earth 2021/Ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον. Η συμμετοχή στον υποδιαγωνισμό γίνεται με την απάντηση στη σχετική ερώτηση στην φόρμα ανεβάσματος των εικόνων.

Επιπρόσθετα, αυτή τη χρονιά, το Wikimedia User Group Greece διοργανώνει την ίδια περίοδο μαραθώνιο λημματογράφησης με θέμα την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα. Στόχοι του διαγωνισμού είναι η βελτίωση της κάλυψης της Βικιπαίδειας για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, σε νέα λήμματα και επέκταση υπαρχόντων. 

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment