ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ελεύθερα περισσότερα από 7.600 σχέδια του ζωγράφου της “Κραυγής” Edvard Munch

Περισσότερα από 7.600 από τα σχέδια του ζωγράφου της «Κραυγής» – του Edvard Munch – ανεβάζει ελεύθερα στο Διαδίκτυο το ομώνυμο μουσείο στο Όσλο και τα διαθέτει για πάσα χρήση ακόμη και εμπορική.

Το τριετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης των έργων ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη έκκληση που απευθύνεται προς τα μουσεία να σταματήσουν να χρεώνουν για εικόνες έργων που πλέον δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα σχέδια χρονολογούνται από το 1873 όταν ο Munch ήταν ακόμη παιδί έως το 1943, έναν χρόνο πριν τον θάνατό του. «Ζωγράφιζε αδιάκοπα και παντού», λέει ο διευθυντής του μουσείου Στάιν Όλαβ Χένριχσεν. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των έργων που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν στο μουσείο, αλλά η διαδικτυακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει έργα κι από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν τώρα να κατεβάζουν σπουδές μερικών από τα διασημότερα έργα του ζωγράφου, συμπεριλαμβανομένης και της «Κραυγής». «Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλο αυτό το υλικό προσβάσιμο στο κοινό καθώς προσφέρει μια ουσιαστική ματιά στη διαδικασία δημιουργίας του έργου από τον καλλιτέχνη», συνεχίζει ο διευθυντής. Το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων εκ μέρους ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Νορβηγίας, το ίδρυμα Bergesen, το οποίο θα ενισχύσει οικονομικά και τη χρηματοδότηση για τη συγγραφή μιας νέας βιογραφίας του Munch.

 Δείτε ολόκληρη τη συλλογή στο www.munchmuseet.no

Πηγή άρθρου: https://www.openbook.gr/edvard-munch/

Leave a Comment