ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ξεκινούν την Πέμπτη 18/11 τα webinars συγγραφής & εξοικείωσης με την Βικιπαίδεια στο πλαίσιο του Wikipedia Challenge.

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Γίνε ένας σύγχρονος Εγκυκλοπαιδιστής», με κεντρικό άξονα τα γεγονότα και τα πρόσωπα του 1821, ξεκινά η προετοιμασία των σχολικών ομάδων με διαδραστικά online webinars που θα μυήσουν μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον κόσμο της μεγαλύτερης ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας.

Τα webinars έχουν στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη Βικιπαίδεια, την κουλτούρα, τις αρχές αλλά και τα πρακτικά ζητήματα που ένας εκκολαπτόμενος Βικιπαιδιστής θα συναντήσει μπαίνοντας στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως την επιλογή πηγών, τα πνευματικά δικαιώματα, τη σωστή διατύπωση κ.ά. Επιπλέον, αποτελούν μια ευκαιρία απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων, διεξαγωγής έρευνας και εμπλουτισμού γνώσεων στα μαθήματα της ιστορίας, της γλώσσας και της λογοτεχνίας.

Η Βικιπαίδεια είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα με ενεργούς παίκτες και η «επιβίωση» των νέων εγκυκλοπαιδιστών στο περιβάλλον της προϋποθέτει συνεργασία, κριτική σκέψη, έλεγχο συναισθημάτων και καλή γνώση των εργαλείων της.

Η σειρά webinars στη Βικιπαίδεια οπλίζει τους συμμετέχοντες μαθητές με τα πιο δυνατά εφόδια για τον νέο κόσμο, στον οποίο ετοιμάζονται να μπουν, και τους εισάγει στην τέχνη της συνεργατικής συγγραφής, οδηγώντας τους στη δημιουργία λημμάτων που θα αφήσουν ιστορία…

Webinars | Πρόγραμμα

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου | 18:30-20:00

Εισαγωγή στη Wikipedia: συμμετοχική κουλτούρα, βασικές αρχές, επίδειξη διαδικτυακού χώρου, δημιουργία λογαριασμού, προσωπικός χώρος εργασίας.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου | 18:30-20:00

Βασικοί πυλώνες συγγραφής, δημιουργία νέας σελίδας, οπτικός επεξεργαστής.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου | 18:30-20:00

Ελεύθερο περιεχόμενο και δικαιώματα, συνέχεια οπτικού επεξεργαστή, ύφος γραφής, διαδικτυακός λόγος.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου | 18:30-20:00

Επιφόρτωση πολυμέσων, σελίδες συζήτησης, ιστορικό, πρόσφατες αλλαγές, κανόνες αλληλεπίδρασης, ευγένεια στην επιχειρηματολογία.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου | 18:30-20:00

Σελίδες αποσαφήνισης, σήμανση, μετακίνηση και συγχώνευση λημμάτων, κατηγορίες, κουτιά πληροφοριών, συγκινησιακή πειρατεία.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου | 18:30-20:00

Εύλογη άδεια χρήσης, Wikidata, έλεγχος συναισθημάτων.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου | 18:30-20:00

Φραγές, diffs, πολλαπλοί λογαριασμοί, τρολάρισμα, κριτική.

Πέμπτη 03 Φεβρουάριου | 18:30-20:00

Ολοκλήρωση δεξιοτήτων συμμετοχής, εκφοβισμός, συναίσθημα, καθαρή σκέψη.

Μάθετε περισσότερα για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, δηλώστε συμμετοχή στον μαραθώνιο λημματογράφησης και προετοιμαστείτε με την ομάδα σας για τη νίκη, στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Classroom του Ιδρύματος Ωνάση.

Leave a Comment