ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Wikimedia CEE Online Meeting 2021

by: Wikimedia Greece

Το τριήμερο 5 έως 7 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δυστυχώς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και φέτος η συνάντηση έγινε διαδικτυακά.

Μετά την έναρξη της συνάντησης την Παρασκευή το απόγευμα δόθηκε δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να θέσουν ερωτήσεις στην νέα CEO του Ιδρύματος Wikimedia, Maryana Iskander, η οποία θα αναλάβει επίσημα τη διοίκηση του ιδρύματος από το 2022. Στη συνέχεια ο Asaf Bartov του Ιδρύματος Wikimedia έκανε μία παρουσίαση για τη στρατηγική του κινήματος και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις Βικιπαιδιστών για διάφορα θέματα, τα γνωστά Lightning Talks. Την ίδια βραδιά δόθηκε χρόνος στους συμμετέχοντες για ελεύθερη συζήτηση και γνωριμία έστω και διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου ξεκίνησε με τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο παράλληλες παρουσιάσεις. Αρχικά παρακολούθησα την  παρουσίαση της Zana Shtrkovska σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη συνέχεια επέλεξα την παρουσίαση της Maria Heuschkel, με θέμα το European Language Equality Project και τις ψηφιακές ανισότητες μεταξύ των γλωσσών στις χώρες της και Ανατολικής Ευρώπης. Στη συνέχει υπήρξαν δύο κοινές παρουσιάσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Η πρώτη από τους Prof. Ranka Stanković και Milica Ikonić Nešić με θέμα την αυτοματοποίηση των Wikidata και την ενοποίηση τους με διαδικτυακές πηγές και η δεύτερη από τους Anass Sedrati και Łukasz Garczewski, στην οποία δόθηκε η γνωριμία της κοινότητας των Βικιπαιδιστών της και Ανατολικής Ευρώπης με αυτή των Αφρικανών Βικιπαιδιστών.

Μετά την ομαδική φωτογραφία και το διάλειμμα ακολούθησε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο παρουσιάσεων. Επέλεξα αυτή της των Lucie Schuber, σχετικά με τα οφέλη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βικιπαίδειας στα πλαίσια αλληλεπίδρασής του με το πρόγραμμα Erasmus. Στη συνέχεια επέλεξα την ομιλία των Claudia Serbanuta και Andrei Cipu με θέμα τη μακρά ιστορία μεταξύ των βιβλιοθηκάριων και του Wikimedia. Σειρά είχαν οι Nikki Zeuner, Eva Marti και, Nicole Ebber με θέμα το ποιος κυβερνά το Ίδρυμα Wikimiedia και γιατί αυτό μας αφορά. Η ημέρα έκλεισε πάλι με Lightning Talks.

Την τρίτη ημέρα ξεκίνησα επιλέγοντας την παρουσίαση της Shani Evenstein Sigalov σχετικά με την εφαρμογή των Wikidata σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και την αλληλεπίδραση με τις περιοχές του CEE. Επόμενη επιλογή η ομιλία του Wojciech Pędzichμε θέμα την ακαδημαϊκή έρευνα της Wikimedia Πολωνίας και αμέσως μετά η παρουσίαση του WikiProject Govdirectory από τους Albin Larsson και  Jan Ainali.

Στη συνέχεια υπήρξε κοινή για όλους παρουσίαση από τις Nat Tymkiv, Shani Evenstein Sigalov και  Vicki Doronina σχετικά με το ρόλος τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Ακολούθησαν οι Philip Kopetzky και Łukasz Garczewski με το CEE Hub, to οποίο στοχεύει να στηρίξει τις κοινότητες του CEE στη χάραξη της στρατηγικής τους. Αμέσως μετά υπήρχε επιλογή, οπότε προτίμησα την παρουσίαση των Marc Miquel, Cristian Consonni και David Laniadoμε θέμα τη μέτρηση της ανάπτυξης και της ανανέωσης των Βικιπαιδειών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τη μέρα έκλεισαν και πάλι Lightning Talks, ενώ ακολούθησε η επίσημη ολοκλήρωση της συνάντησης με τη βασική ευχή όλων βέβαια να είναι η επόμενη συνάντηση να γίνει δια ζώσης.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment