ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Η πόλη της Γάνδης διανέμει τις ψηφιακές πολιτιστικές συλλογές της με την ανοιχτή άδεια EUPL

Η Γάνδη είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας, και η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, μετά από τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Είναι λιμάνι και πανεπιστημιούπολη.

Μεγάλο μέρος της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της πόλης παραμένει ανέπαφο και είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και ανακαινισμένο. Στεγάζει τρία «béguinages», αναγνωρισμένα από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πολυάριθμες εκκλησίες και σημαντικά μουσεία: το Μουσείο Καλών Τεχνών, με πίνακες των Hieronymus Bosch, Peter Paul Rubens και πολλών Φλαμανδών δασκάλων· το SMAK (City Museum for Contemporary Art), με έργα του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Joseph Beuys και Andy Warhol· και το Μουσείο Σχεδιασμού Gent με αριστουργήματα του Victor Horta και του Le Corbusier.

Για τη διανομή της CoGhent (συλλογές της Γάνδης), η πόλη, τα μουσεία και τα αρχεία της έχουν συνεργαστεί με εταίρους από τον εταιρικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό κόσμο για να ψηφιοποιήσουν μια ανεκτίμητη συλλογή από περίπου 80,000 αντικείμενα, ιστορίες και έγγραφα.

Αυτή η συλλογή κληρονομιάς συγκλίνει στο CoGent-box, ένα καθηλωτικό, υψηλής τεχνολογίας και κινητό δωμάτιο εμπειρίας. Το κουτί CoGent πήγε σε περιοδεία σε τρεις γειτονιές της Γάνδης. Οι επισκέπτες μπόρεσαν να συμμετάσχουν προσθέτοντας προσωπικές ιστορίες σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά που εμφανίζεται στο πλαίσιο CoGent. Παράλληλα, ξεκίνησαν ένα εργαστήριο πολιτιστικών δεδομένων και ένα ταμείο συνδημιουργίας για την τόνωση της επαναχρησιμοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. 

Πηγαίος κώδικας, API και τεκμηρίωση μπορείτε να βρείτε στο GitHub της Stad Ghent.
Όλες οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες ως αποθετήρια ανοιχτού κώδικα, όπου αποθηκεύεται όλος ο ανοικτός κώδικας του συστήματος CoGhent. Το λογισμικό CoGhent αδειοδοτείται με τη δημόσια άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL v1.2).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Βίντεο για το πρόγραμμα «Συλλογές της Γάνδης», εδώ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/ .

Leave a Comment