ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

H Wikipedia ΔΕΝ δημιουργεί νέα ειδησεογραφική υπηρεσία (Wikitribune)

Αυτές τις ημέρες, ειδησεογραφικοί και «ειδησεογραφικοί» ιστοτόποι αναπαραγάγουν άρθρα με τίτλους και περιεχόμενο που απέχει πολύ από την αλήθεια:

  • «Η Wikipedia στρέφεται εναντίον των Fake News!»
  • «Η Wikipedia κατά των fake news»
  • «Η Wikipedia αποκτά ειδήσεις και υπόσχεται να σταματήσει την παραπληροφόρηση»
  • «Η Wikipedia φτιάχνει δική της ειδησεογραφική σελίδα ενάντια στα Fake News»
  • «Μια νέα ειδησεογραφική υπηρεσία δημιουργεί η Wikipedia»

Είναι ειρωνικό ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι προσφέρουν την απόδειξη ότι τα πράγματα στον ειδησεογραφικό χώρο χρειάζονται διόρθωση, καθώς η ίδια η είδηση είναι παραποιημένη. Το Wikitribune έχει ιδρυθεί από τον Jimmy Wales που ο ίδιος είναι συνιδρυτής και της Wikipedia, αλλά το Wikitribune δεν έχει καμία άλλη σχέση με την Wikipedia και τα αδελφικά της εγχειρήματα.

Η Wikipedia στηρίζεται στη διαδικασία wiki όπου όλο το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο για επεξεργασία από οποιονδήποτε, όλη η διαδικασία σύνταξης του περιεχομένου βασίζεται σε εθελοντές, και κάθε επεξεργασία γίνεται άμεσα ορατή και διαθέσιμη για ανάγνωση. Το Wikitribune σύμφωνα με ότι έχει ανακοινωθεί για τον τρόπο λειτουργίας του θα έχει κάποια στοιχεία που αναγνωρίζουμε στη Wikipedia, όπως π.χ. ότι για κάθε πληροφορία θα υπάρχει παραπομπή προς μια αξιόπιστη πηγή, και θα δέχεται συνεισφορές από εθελοντές, αλλά όμως θα περιλαμβάνει και επαγγελματίες δημοσιογράφους οι οποίοι θα είναι και αυτοί οι οποίοι θα εγκρίνουν την τελική δημοσίευση. Αυτό σημαίνει ότι το Wikitribune βρίσκεται αρκετά μακριά από το μοντέλο της Wikipedia (σε αντίθεση με ότι λένε οι ειδήσεις).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδησεογραφικός ιστότοπος σε στενότατη σχέση με την Wikipedia, και πάνω ακριβώς στο ίδιο μοντέλο με αυτή, υπάρχει ήδη: το Wikinews Βικινέα στην ελληνική έκδοση). Η Wikipedia και τα Wikinews (μαζί με αρκετούς άλλους ιστότοπους) λειτουργούν υπό την σκέπη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ίδρυμα Wikimedia. Το Wikitribune δεν ανήκει σε αυτή την οικογένεια ιστοτόπων στην οποία ανήκει η Wikipedia.

Αυτό που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Wikitribune ή τα Wikinews, ή και άλλοι οργανισμοί, είναι η παραμέληση των βασικών αρχών που πρέπει να ακολουθεί η δημοσιογραφία: τον έλεγχο των πραγματικών γεγονότων. Το «κυνήγι των κλικ» έχει παραμελήσει σχεδόν κάθε επιμέλεια και έχει οδηγήσει στην απλή αντιγραφή και την προσπάθεια εφεύρεσης ηχηρών και εντυπωσιακών τίτλων, που βασίζονται σε παρανοήσεις, και οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες αποτυχίες παρουσίασης ενός γεγονότος στις πραγματικές του διαστάσεις.

Πηγή άρθρου: http://geraki.gr/

 

Leave a Comment