ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ολοκληρώθηκε το Ionian Wikithon 2022

Το Wikimedia Community User Group Greece σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη του Ionian IEEE SB διοργάνωσαν το “Ionian Wikithon 2022 (Wikimedia Pre-hackathon)”.

Το πρώτο event πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και στη συνέχεια το event “συνδέθηκε” με το κεντρικό Wikimedia Hackathon με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 20-22 Μαΐου παράλληλο με το κεντρικό event.

Το Hackathon είχε τη μορφή ανοιχτής εκδήλωσης, όπου όλη η κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και επαγγελματίες, ερασιτέχνες και νέοι/νέες, με ενδιαφέρον στην τεχνολογία της επικοινωνίας και της πληροφορίας είναι ευπρόσδεκτοι να παραστούν.

Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενθάρρυνση όλης της κοινότητας για συμμετοχή και ενασχόληση με την τεχνολογία και τον τομέα της πληροφορικής και της πληροφορίας, η προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα της πληροφορικής, η πολυπολιτισμικότητα και η ενθάρρυνση των γυναικών.

Το αντικείμενο ενασχόλησης ήταν ο καθαρισμός και η διόρθωση σφαλμάτων στη MediaWiki, η δημιουργία νέων εργαλείων και η εξοικείωση με τη χρήση των wikidata της Βικιπαίδεια.

Μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, να συνεργαστούν με άτομα με τα οποία μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και να αυξήσουν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας κάποιες τεχνολογίες όπως τα MediaWiki, PHP, API, SPARQL κ.ο.κ.

Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και ομιλίες από τους Μάριο Μαγιολαδίτη, Ελένη Χριστοπούλου, Δημήτριο Ρίγγα, Μιχάλη Στεφανιδάκη, Ariel Glenn, Magnus Manske ενώ ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής πραγματοποίησε ένα εισαγωγικό σεμινάριο Wikidata για τους φοιτητές του IEEE.

Στις 20 του μήνα υπήρχε το κεντρικό Data Challenge “Η Κέρκυρα και η Ένωση των Επτανήσων” από τους Ελένη Χριστοπούλου, Δημήτριο Ρίγγα, Μάριο Μαγιολαδίτη – Οι συμμετέχοντες ανέκτησαν και πρόσθεσαν αντικείμενα wikidata σχετικά με την Κέρκυρα και την Ένωση των Επτανήσων με έμφαση σε αντικείμενα τέχνης, πολιτισμού και πολιτιστικά μνημεία.

Στις 21 του μήνα οι φοιτητές παρακολούθησαν διαδικτυακά την ομιλία του Μάριου Μαγιολαδίτη στο κεντρικό Wikimedia Hαckathon με τίτλο Yobot, AWB, CHECKWIKI.

Στις 22 του μήνα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων.

Χαιρετισμό την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων απηύθυνε στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μάνος Μάγκος.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment