Μια νέα θεματική έκθεση για το Άγιο Όρος και μια ψηφιακή έκδοση για τις Αθωνικές Βιβλιοθήκες μας ξεναγούν στην ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά.
Ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άρρηκτα δεμένο με την ορθόδοξη παράδοση και ιστορία μας. Στον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, ο πολίτης μπορεί να πλοηγηθεί σε πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο εκκλησιαστικής ιστορίας και θρησκευτικής τέχνης.
Οι ψηφιακές συλλογές φορέων, όπως είναι η συλλογή της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας “Κώδικες της Ιεράς Μονής Ρουσάνου”, η συλλογή του ΠΑΝΔΕΚΤΗ “Μοναστηριακά αρχεία – Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου” και η “Συλλογή Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας” της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, είναι διαθέσιμες για πλοήγηση. Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει το περιεχόμενο ανά φορέα ή με βάση θρησκευτικά θέματα ή είδη τεκμηρίων.
Χάρη στους εκτεταμένους εμπλουτισμούς που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα εργασίας του ΕΚΤ στο περιεχόμενο του Searchculture.gr, ανοίγονται πολλές και ενδιαφέρουσες δίοδοι πρόσβασης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακαλύψουν τεκμήρια Θρησκευτικής Τέχνης, Θρησκευτικής Ιστορίας ή Θρησκευτικά Κείμενα, αλλά και δίγλωσσες, επιμελημένες Θεματικές Εκθέσεις για διάφορες πτυχές της Ορθόδοξης ιστορίας, όπως είναι Η Κρητική Σχολή Αγιογραφίας και Οι μελωδοί και υμνογράφοι της Βυζαντινής Μουσικής.
Η πιο πρόσφατη Θεματική Έκθεση στο SearchCulture.gr μας ξεναγεί στο Άβατο του Αγίου Όρους, μέσα από έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες, χειρόγραφους κώδικες, εκδόσεις και κειμήλια των μονών. Η Έκθεση “Άγιο Όρος” φωτίζει πτυχές της μοναστικής ζωής και αγιορείτικης τέχνης οι οποίες δεν είναι γνωστές ή προσβάσιμες σε όλους. Επιπλέον η έκθεση δίνει μια ευκαιρία γνωριμίας με την αρχιτεκτονική των μονών και το μοναδικό τοπίο πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί η Χερσόνησος του Άθω, η οποία από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
(Η μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, Συλλογή Ιδρ. Αικ. Λασκαρίδη, άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0)
Το Άγιο Όρος αποτελεί εξάλλου το μεγαλύτερο κέντρο του βιβλίου της χριστιανοσύνης, με τις πολυάριθμες βιβλιοθήκες του στις κυρίαρχες και τις μικρότερες μονές, στις σκήτες και τις προσωπικές συλλογές, ακόμη και των αναχωρητών. Την ιστορία των γραμμάτων του Άγιου Όρους αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο η ψηφιακή έκδοση “Οι Bιβλιοθήκες του Αγίου Όρους“, η οποία αποτελεί το κύκνειο άσμα του ιστορικού του βιβλίου Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, εμπνευστή και δημιουργού της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Περί Βιβλιοθηκών – aboutlibraries.gr».
Η έκδοση διατίθεται ελεύθερα από το ΕΚΤ εδώ, είτε για ξεφύλλισμα online είτε για μεταφόρτωση στον υπολογιστή, και στις σελίδες της ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει σε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους αλλά και στις Σκήτες τους, να γνωρίσει την ιστορία τους, την ίδρυση και την εξέλιξή τους. Στις “Βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους” αποθησαυρίζεται σπουδαίο περιεχόμενο, με πλήθος τεκμηριωμένου υλικού με σκοπό τη διάχυση της γνώσης.
Μάθετε Περισσότερα
- Θεματική έκθεση: Άγιο Όρος – Εξερευνώντας το «άβατον»
- Θεματική έκθεση: Η Κρητική Σχολή Αγιογραφίας
- Θεματική έκθεση: Οι μελωδοί και υμνογράφοι του Βυζαντίου
- Ψηφιακή έκδοση: Οι Βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους
Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr