ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

To εργαστήριο στη Βέροια

Με επιτυχία διεξήχθη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας το εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας και άλλοι πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια εθελοντές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη της Wikipedia και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα τρόπους συγγραφής και επιμέλειας των λημμάτων της εγκυκλοπαίδειας. Επίσηςσυζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από παλαιότερους έμπειρους χρήστες, που συμμετείχαν στο εργαστήριο. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia (Βικιπαίδεια), ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia στα Ελληνικά μέσω της συμμετοχής ομάδων, κοινοτήτων αλλά και εθελοντών που θέλουν να  είναι ενεργά μέλη της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και τη συστηματική χρήση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video και κάποιες φωτογραφίες απ’ την εκδήλωση: