ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Fosscomm 2012-Παρουσιάσεις, ομιλίες, workshop

-Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και παρουσίαση για τα Wikibooks και τη δράση της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τη Wikipedia, έκανε ο καθηγητής εφαρμογών, του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΤΕΙ Λάρισας, Δρ. Βασίλης Βλάχος, στο 5o Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα,  Fosscomm 2012 (Free and Open Source Software Communities Meeting)

Ο κ Βλάχος είναι εκπρόσωπος του ΤΕΙ Λάρισας στην ΕΕΛ/ΛΑΚ και σε συνεργασία με τους φοιτητές του έχει συντάξει το πολύ ενδιαφέρον Βίκι-Βιβλίο Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής
Στην ομιλία του, που είχε τίτλο:
Η Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε Ανώτατα
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Φώτης Λιάτσης, Δρ. Βασίλης Βλάχος)
ο κ. Βλάχος ανέλυσε τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του Wiki, τον θεσμό των wikibooks, των οποίων η ιστοσελίδα www.wikibooks.org κατατάσσεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες σε όλο τον κόσμο και έκανε ειδική αναφορά στη δράση της ΕΕΛ/ΛΑΚ για τη Wikipedia, στην ιστοσελίδα Mywikipedia.gr και στη χρησιμότητα που μπορεί να έχει η Wikipedia στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως μέσω της δράσης Wikipedia Ambassadors στα Πανεπιστήμια.

-Επίσης, στο ίδιο Συνέδριο, οι συντάκτες της Wikipedia Κωνσταντίνος Σταμπουλής και Νίκος Παπαδημούλης,
έκαναν παρουσίαση και workshop για τη Wikipedia.

Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα θέματα όπως:
α) Η Βικιπαίδεια στην Ανώτερη Εκπαίδευση και το Wikipedia Education Program, δηλαδή η συνεργασία των πανεπιστημίων και η ένταξη της συνεισφοράς στην Wikipedia εντός των πανεπιστημιακών μαθημάτων και αντίστοιχα η παρόμοια δραστηριότητα στο ΑΠΘ και οι δυνατότητες για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

β) Οι δραστηριότητες GLAM στον κόσμο, δηλαδή η συνεργασία του Wikimedia, της Wikipedia και των Wikimedia Commons με πολιτιστικούς φορείς (μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αρχεία) για την δημοσίευση πολυμεσικού υλικού public domain ή υπό άδεια Creative Commons και αντίστοιχες ελληνικές προσπάθειες.

γ) Γεωγραφικές πληροφορίες στην Βικιπαίδεια , δηλαδή πρότυπη εισαγωγή γεωγραφικών πληροφοριών στα λήμματα και τις εικόνες της Βικιπαίδειας και η χρήση τους μέσα και έξω από αυτή.

Στην συνέχεια ακολούθησε εργαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν σε γενικές γραμμές οι δυνατότητες επεξεργασίας οποιουδήποτε λήμματος από οποιονδήποτε – χωρίς προϋποθέσεις – και λύθηκαν αρκετές απορίες.

Περισσότερες πληροφορίες στον Απολογισμό fosscomm

 

 

Leave a Comment