ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ημεριδα στο ΑΠΘ για το Ανοιχτό Περιεχόμενο και τη Wikipedia

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (www.auth.gr) σε συνεργασία με τηνΕταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάδειξη και προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου διοργανώνουν ημερίδα για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά, που θα δώσει την ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση στην αξιοποίηση του Ανοιχτού Περιεχόμενου και της Wikipedia στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 3 (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη) στις 11.00 π.μ. και θα έχει διάρκεια 4 ώρες.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από την ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με τα μέλη της και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο για τη διάδοση του Ανοιχτού Περιεχόμενου. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με τις διαθέσιμες πηγές Ανοιχτού Περιεχόμενου και τη Wikipedia, ώστε να αποτελούν ένα εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή πληροφόρηση.


Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την πρόσβαση και την αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας αξιοποιώντας το ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από τα κινήματα για το ανοιχτό περιεχόμενο και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση της ΕΕΛ/ΛΑΚ υπάρχουν διαθέσιμες στη σελίδα go.eellak.gr/oer για τον εμπλουτισμό της οποίας υπάρχει ήδη ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν συμπληρώνοντας πηγές Ανοιχτού Περιεχομένου που διαθέτει ο φορέας τους, αλλά και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του “Ωρολόγιου Προγράμματος” το οποίο χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν πηγές Ανοιχτού Περιεχόμενου, και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην παραγωγή εκπαιδευτικού περιεχομένου, όσο και στον εμπλουτισμό της Wikipedia. Θα παρουσιαστούν επίσης οι βασικές αρχές της Wikipedia, καθώς και εμπειρίες από τη συγγραφή λημμάτων.


Για την καλύτερη διαχείριση του χώρου καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη σχετική φόρμα συμμετοχής που είναι διαθέσιμη στο: http://go.eellak.gr/auth. Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί για την ημερίδα: http://pacific.jour.auth.gr/wikicon/

 

Ομιλητές από πλευράς ΑΠΘ θα είναι οι κ.κ.:
-Δέσπω Λιάλιου – καθηγήτρια αντυπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων ΑΠΘ
-Δήμητρα Δημητρακοπούλου – λέκτορας (υπό διορισμό) μέλος της οργανωτικής επιτροπής
-Γρηγόρης Πασχαλίδης- αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ
-Ανδρέας Βέγλης, αναπληρωτής καθηγητής
-Γιώργος Καλλίρης επίκουρος καθηγητής
-Χαράλαμπος Δημούλας Λέκτορας
-Ελσα Δεληγιάννη, Επίκουρη καθηγήτρια

Από την ΕΛΛ/ΛΑΚ ομιλητές θα είναι τα μέλη του ΔΣ Ιωάννης Σταμέλος και Πρόδρομος Τσιαβός.

Από την Βικιπαίδεια ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής, διαχειριστής της Βικιπαίδεια και μέλος του Wikimedia Greece User Group.

 

 

Leave a Comment