ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Ημερίδα με θέμα “Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) – Είναι ελεύθερο και … συμφέρει”

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική προσέλευση η Ημερίδα με θέμα “Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) – Είναι ελεύθερο και … συμφέρει” που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία “Κυψέλες Δικτύωσης” στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο στην Αμαλιάδα.

Οι 8 ομιλητές προσέγγισαν το θέμα της Ημερίδας στην εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, επιστήμες, ηλεκτρονική δημοκρατία, πνευματικά δικαιώματα, δημόσιο, ταυτότητα πόλης, τουρισμό. Δύο εκ των ομιλητών δεν παραβρίσκονταν στην αίθουσα αλλά συμμετείχαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype).

Με αφετηρία τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και από τις ερωτήσεις και την αλληλεπίδραση του κοινού προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τονίστηκε η ανάγκη για εμπλουτισμό της Παγκόσμιας Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια μέσα από την εθελοντική συμμετοχή, ένα έργο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τα σχολεία της περιοχής για την ανάρτηση λημμάτων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας και με την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ (http://www.ellak.gr/) καθώς επίσης και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr/).

Ομιλητές Ημερίδας:

Αγγελόπουλος Παναγιώτης

BsC Electronic Engineer – Διεύθυνση ΠΣΔ και Δικτυακών Τεχνολογιών – ΙΤΥΕ Διόφαντος
«Τι είναι το ΕΛ/ΛΑΚ; Ανοικτές τεχνολογίες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Άδειες Creative Commons.
»

 Μπάμπης Εγγλέζος

Συνεργάτης ΕΕΛ/ΛΑΚ, υπεύθυνος mycontent.gr

 «Μεγάλες υλοποιήσεις ΕΛ/ΛΑΚ. Η περίπτωση της Wikipedia»

 Βασίλης Κόκκινος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 «Συστήματα Άμεσης ∆ημοκρατίας»

 Θανάσης Κρίσπης

Προϊστάμενος Τμήματος Προσωπικού Δήμου Ήλιδας

 «Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΛ/ΛΑΚ. Θέματα προμηθειών και υποστήριξης»

 Κώστας Κωσταντούλας

Διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας

 «Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»

 Πέτρος Παπαδάτος

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

 «ΕΛ/ΛΑΚ και επιχειρηματικότητα»

 Χρήστος Αθανασόπουλος

Μέλος Ασύρματου Ερασιτεχνικού Δικτύου Αμαλιάδας (WANA)

 «Εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ στα ασύρματα δίκτυα»

 Σπύρος Ζαφειρόπουλος

Mέλος της Επιτροπής Υποστήριξης Wikipedia

 «Βέλτιστες πρακτικές ΕΛ/ΛΑΚ για τη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας πόλης»

Συμπεράσματα Ημερίδας:

Με αφετηρία τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και από τις ερωτήσεις και την αλληλεπίδραση του κοινού προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Τονίστηκε η ανάγκη για εμπλουτισμό της Παγκόσμιας Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια μέσα από την εθελοντική συμμετοχή, ένα έργο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τα σχολεία της περιοχής για την ανάρτηση λημμάτων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία.

Αναφέρθηκαν οι δυσκολίες προμήθειας και υποστήριξης ΕΛ/ΛΑΚ στο δημόσιο καθώς επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους ΟΤΑ για τη χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ.

Επισημάνθηκε πως το ΕΛ/ΛΑΚ αποτελεί μονόδρομο για τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικότερα και το κοινό ενημερώθηκε για το σεμινάριο που πραγματοποιείται εθελοντικά στα ΕΠΑΛ για εκπαιδευτικούς και αφορά το ΕΛ/ΛΑΚ.

Επίσης μεταφέρθηκε στο κοινό ο παλμός ότι το ΕΛ/ΛΑΚ μπορεί να αποτελέσει προσωπική υπόθεση αφού μπορεί κάποιος να παρέμβει ουσιαστικά στην αρχική εκδοχή ενός λογισμικού και να το παραμετροποιήσει στις ανάγκες του.

Το κοινό γνώρισε από κοντά το WANA (Ασύρματο Ερασιτεχνικό Δίκτυο Αμαλιάδας ) και το ΕΛ/ΛΑΚ που χρησιμοποιεί στις υπηρεσίες που παρέχει.

Leave a Comment