ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 24-30 Οκτωβρίου 2016 – Οι Ενημερωτικές Δράσεις του ΕΚΤ

H Ανοικτή Πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το διατιθέμενο υλικό για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς.

H Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, είναι μια ετήσια επιστημονική επικοινωνιακή εκδήλωση με επίκεντρο την ανοικτή πρόσβαση και τα συναφή θέματα. Λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου σε ένα πλήθος από τοποθεσίες ταυτόχρονα εντός και εκτός διαδικτύου. Τυπικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ομιλίες, σεμινάρια, συμπόσια, ή  ανακοινώσεις εντολών ανοικτής πρόσβασης ή άλλα ορόσημα για την ανοικτή πρόσβαση.

open-access-603x226

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης που έχει θέμα “Open in Action” (24-27 Οκτωβρίου 2016). Με την πραγματοποίηση ταυτόχρονων και συντονισμένων δράσεων για την Ανοικτή Πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, στόχος της Εβδομάδας είναι η ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή της ερευνητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας  στις διαδικασίες Ανοικτής Πρόσβασης στις δημοσιεύσεις και τα επιστημονικά δεδομένα της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας.

Το ΕΚΤ, με ενεργό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών και των υποδομών Aνοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επικεντρώνει τις δράσεις της φετινής διοργάνωσης στο μέλλον της έρευνας στην Ελλάδα, δηλαδή στους νέους ερευνητές.

Σεμινάριο: “Η Ανοικτή Πρόσβαση στην υπηρεσία των νέων ερευνητών” (25/10/2016)

Κεντρική εκδήλωση των δράσεων του ΕΚΤ για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016, είναι το Σεμινάριο “Η Ανοικτή Πρόσβαση στην υπηρεσία των νέων ερευνητών” το οποίο θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, 09.00-14.00). Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νέους ερευνητές και έχει ως στόχο την ενημέρωσή τους για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ (epublishing, griSSH, didakrotika.gr, αποθετήρια), καθώς και λοιπών φορέων/ υπηρεσιών (μεταξύ άλλων DOAJ, DOAB)  μέσω των οποίων δίνεται ανοικτή πρόσβαση σε σημαντικό όγκο δημοσιεύσεων και επιστημονικών δεδομένων. Ειδικότερα, το Σεμινάριο θα εστιάσει στην ενημέρωση των ερευνητών για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στην ενημέρωση και ανάδειξη των υπηρεσιών του ΕΚΤ, αλλά και λοιπών φορέων, μέσω των οποίων μπορούν να αξιοποιήσουν ανοικτά διαθέσιμο υλικό για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, αλλά και να αξιοποιήσουν τις υποδομές ανοικτής πρόσβασης για την ανάδειξη των δικών τους ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η στρογγυλή τράπεζα θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία στους ίδιους τους ερευνητές να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης, δίνοντας το έναυσμα για την ανταλλαγή απόψεων με το σύνολο των συμμετεχόντων.

To Σεμινάριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Παράλληλη δράση “Μαθε, ‘Ακου, Ρώτα” (24-27/10/2016)

Το σεμινάριο θα πλαισιώσει η δράση “Μάθε, Άκου, Ρώτα” που θα διεξαχθεί από 24 έως 27 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη Eπιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο ΕΙΕ:

  • Μάθε: Οι επισκέπτες και οι ερευνητές μπορούν να ενημερωθούν για την Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ), τα οφέλη, τις σχετικές υποδομές και τις δράσεις του ΕΚΤ, καθώς και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, θα μπορούν να ξεναγηθούν διαδικτυακά σε sites Ανοικτής Πρόσβασης, στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης (ώρες λειτουργίας: 08.30-20.00).
  • Άκου: Οι ερευνητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικές δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Πιο συγκεκριμένα, στις 11:00 και στις 14:00 καθημερινά θα πραγματοποιούνται 20-λεπτες ενημερωτικές συνεδρίες προς τους ερευνητές σχετικά με την αυτοαρχειοθέτηση σε ιδρυματικά αποθετήρια, όπως το αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ.
  • Ρώτα: Το προσωπικό του ΕΚΤ θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, για να προσφέρει περαιτέρω πληροφόρηση και να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την Ανοικτή Πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου βρίσκονται η Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ, λειτουργεί δωρεάν ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο WiFi που επιτρέπει την πρόσβαση των επισκεπτών στο Διαδίκτυο και στο περιεχόμενο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ.

Ειδικό Webinar για διαχειριστές αποθετηρίων (26/10/2016)

Στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2016, το ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Minho και εισηγητή τον Pedro Principe, διοργανώνει Webinar για τη διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου με το αποθετήριο του OpenAIRE. To EKT είναι εταίρος του παραπάνω έργου, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της πρόσβασης στην έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων με το OpenAIRE επιτρέπει στα μεταδεδομένα περιεχομένου τους να είναι ορατά και προσβάσιμα μέσω της υποδομής OpenAIRE, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις δημοσιεύσεις που γίνονται από τα πανεπιστήμια και αρχειοθετούνται στα αποθετήρια.

Το Webinar διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE 2020 και απευθύνεται στους υπεύθυνους αποθετηρίων (βιβλιοθηκονόμους και πληροφορικούς) ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και συναφών φορέων έρευνας που διαθέτουν ή αναπτύσσουν αποθετήριο.

Το Webinar θα διεξαχθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στις 14.00 και θα είναι διάρκειας μίας (1) ώρας. Η γλώσσα διεξαγωγής θα είναι τα αγγλικά.

 

Παρουσίαση του SearchCulture.gr  και της Υπηρεσίας  ΕΚΤ ePublishing στην ημερίδα Ελεύθερο – Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση και Επιχειρηματικότητα 26/10/2016 18:00

Την Τετάρτη 26/10/2016 στις 18:00 στην Ημερίδα με θέμα  “Ελεύθερο – Ανοικτό Λογισμικό, Ανοικτή Πρόσβαση και Επιχειρηματικότητα”  στο  Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) (χάρτης), θα παρουσιαστούν οι δράσεις ανοικτής πρόσβασης του EKT SearchCulture.gr    και  ΕΚΤ ePublishing

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και της Ανοικτής Πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, για τους πολίτες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις.

Κύριος ομιλητής  της ημερίδας θα είναι ο πρόεδρος του FSFE (Free Software Foundation Europe) Matthias Kirschner. Ο Matthias Kirschner είναι Πρόεδρος του FSFE. Το 1999 άρχισε να χρησιμοποιεί το GNU/Linux και συνειδητοποίησε ότι το λογισμικό συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και ότι η τεχνολογία πρέπει να έχει σαν σκοπό να ενδυναμώσει την κοινωνία και όχι να την περιορίζει. Ως πρόεδρος τoυ FSFE, βοηθά άλλους οργανισμούς, εταιρείες και κυβερνήσεις να κατανοήσουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από το Ελεύθερο Λογισμικό – και πώς το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του Τύπου και την προστασία της ιδιωτικότητας. Τον πρόεδρο του FSFE θα τον προλογίσει ο πρόεδρος τους Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ, Διομήδης Σπινέλης

Για το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας δείτε εδώ

H ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Πηγή άρθρου:  http://www.ekt.gr/el/events/20333

Leave a Comment