ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Η CorfuPedia βραβεύτηκε με Ασημένιο βραβείο στο διαγωνισμό Education Business Awards 2017

Tην Παρασκευή 5-05-2017 το project CorfuPedia πήρε το Ασημένιο βραβείο (Silver Award) στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση, στο διαγωνισμό Education Business Awards 2017. Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο Αθηναΐς παραβρέθηκαν οι καθηγητές και μέλη της ομάδας του project κα Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος, και οι καθηγητές πληροφορικής κοι Σωτήρης Φωτίου και Ευάγγελος Σιώτος. Οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί του CorfuPedia θα ήθελαν ιδιαίτερα να ευχαριστήσουν τους 124 μαθητές και μαθήτριες που συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του project που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της σχολικής περιόδου.

Τι είναι η CorfuPedia.

Η CorfuPedia είναι ένα μαθητικό project που ο βασικός σκοπός του είναι να εισαγάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του μέρους στο οποίο ζουν.

Το project λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα έχει αναφορές από αρχαιοτάτους χρόνους και πολλές σημαντικές προσωπικότητες της ανθρώπινης και ελληνικής ιστορίας, από τον Οδυσσέα έως τον Ωνάση και από τον Θερβάντες ως τον Durrell, πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους στο νησί. Επίσης οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού άφησαν σημαντικά μνημεία τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα ζωντανή ιστορία του τόπου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν το project στους καθηγητές τους, αφού είχαν ήδη γνωρίσει τη Βικιπαίδεια και είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλά λήμματα που να αναφέρονται στην τοπική ιστορία.  Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την CorfuPedia. Ένα μαθητικό project της Wikipedia. Γνήσια άρθρα, λήμματα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα και πίνακες συγκεντρώνονται, οργανώνονται, αξιολογούνται και δημοσιεύονται από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, oι μαθητές που συμμετέχουν γνωρίζουν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο έργο που μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο σκοπός σε πρώτη φάση ήταν η καταγραφή λημμάτων, που σχετίζονται με την ιστορία του νησιού κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής (1815 – 1864) με οργανωμένο δενδροειδές σχήμα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες προέρχονται από 6 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, ένα Εσπερινό Λύκειο και ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα που εμπλέκονται στο project είναι το μάθημα της Ιστορίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. Επίσης καθοδηγητικά και για την επιστημονική εγκυρότητα των λημμάτων έχει δημιουργηθεί ομάδα αποτελούμενη από 2 υποψήφιους διδάκτορες και από 2 ανεξάρτητους ερευνητές της Ιστορίας. Ο συνολικός αριθμός μαθητών είναι 124.

Το εγχείρημα έχει χρηματοδοτείται μερικώς από το Wikipedia Foundation και υποστηρίζεται από το Wikipedia Community User Group Greece και το «Why Women Don’t Edit Wikipedia?»

 

Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment