ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μένουμε σπίτι: Cocooning και Cocoo-wiki (η δύναμη της βικιπαίδειας)

Μία παγκόσμια πανδημία, ένα αναπάντεχο γεγονός, μάς έκλεισε μέσα στα σπίτια μας. Θα ήταν καλύτερο για όλους μας να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την ταλαιπωρία και να απολαμβάναμε την κανονικότητα της ζωής μας, ωστόσο επειδή είναι ανάγκη και χρέος μας να μείνουμε περιορισμένοι για ένα διάστημα,  πρέπει να επινοήσουμε τρόπους να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Η βικιπαίδεια είναι μία διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χτίστηκε με το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό mediawiki και το όραμα των ιδρυτών της, ήταν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της (2001), να γραφτεί βήμα-βήμα με τις συνεισφορές όλων των ανθρώπων που επιθυμούν. 


Η βικιπαίδεια είναι ένα ανοιχτό συλλογικό εγχείρημα, με παρουσία σε 309 γλώσσες, και φιλοδοξία να συγκεντρώσει όλη την αποκτημένη γνώση της ανθρωπότητας από όλους τους ανθρώπους ειδικούς και μη, τηρώντας απλούς   κανόνες. Οι βασικοί κανόνες είναι πως για ότι γράφουμε απαιτείται τεκμηρίωση, ουδετερότητα και εγκυκλοπαιδικότητα, δηλαδή η βικιπαίδεια δεν είναι χώρος όπου αναπτύσσεται πρωτότυπη γνώση

Με αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους κανόνες δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν θα μπορούσε να γράψει ή να συνεισφέρει στη βικιπαίδεια. Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να γράψουν ή διορθώσουν λήμματα για το επιστημονικό τους πεδίο, οι άνθρωποι της τέχνης θα μπορούσαν να γράψουν ή διορθώσουν λήμματα για καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά έργα, οι χομπίστες θα μπορούσαν να γράψουν για το αντικείμενο τους. Αλλά και απλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να γράψουν για την κωμόπολη τους για το χωριό τους για την πόλη τους, τις λίμνες τα ποτάμια και τα βουνά της περιοχής τους. Οι λάτρεις του κινηματογράφου για ταινίες, οι παθιασμένοι με τις σειρές για τη σειρά που αγαπούν και οι βιβλιοφάγοι για τον συγγραφέα που προτιμούν αλλά ακόμη και για το βιβλίο που αγαπούν. Οι λάτρεις του αθλητισμού θα μπορούσαν να γράψουν για αθλητές για τα στάδια που παίζουν οι ομάδες τους αλλά και για αθλητικά γεγονότα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γράψει, ή και να μεταφράσει από την αγγλική, ένα λήμμα στην ελληνική βικιπαίδεια. Αλλά όχι μόνο στη βικιπαίδεια, μπορεί επίσης να γράψει στο βικιλεξικό, μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες στο wikimedia commons δηλαδή να συνεισφέρει στα αδελφά εγχειρήματα της βικιπαίδειας. 

Η ελληνική βικιπαίδεια σας περιμένει, έχει ανάγκη τη στήριξη σας (με 175.000 λήμματα, όταν η βουλγαρική βικιπαίδεια έχει 260.000 λήμματα), και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας χόμπι και τώρα που αντιμετωπίζουμε τη δεδομένη αρνητική συγκυρία, αλλά και μετά όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε πως η βικιπαίδεια είναι εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης το οποίο προάγει τη συμμετοχικότητα και τον πληθοπορισμό και κάνει διαφανείς τους μηχανισμούς απόκτησης της γνώσης. 

Leave a Comment