ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

PeerTube: Πάρτε ξανά τον έλεγχο των (online) βίντεο σας!

Σίγουρα, οι περισσότεροι από σας έχετε ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία από τις υπηρεσίες φιλοξενίας και προβολής βίντεο στο διαδίκτυο, όπως το YouTube, το Dailymotion και το Facebook Live, χωρίς ωστόσο να έχετε προσέξει και διαβάσει όλους τους όρους με τους οποίους σας παρέχεται “δωρεάν” αυτή η υπηρεσία. Έχετε όμως συνειδητοποιήσει ότι με τη χρήση κάποιας από τις διαδεδομένες πλατφόρμες γίνεστε ο ίδιος το προϊόν και παραχωρείτε την άδεια χρήσης του δικού σας βίντεο στον πάροχο της υπηρεσίας για όποιο σκοπό κρίνει αυτός ότι εξυπηρετεί την προώθηση της υπηρεσίας του;

Πως νιώθετε άραγε όταν ο πάροχος αναφέρει ότι ακόμα και όταν σβήσετε το βίντεο σας, αυτό δεν σβήνεται πραγματικά αλλά μπορεί ο πάροχος να το κρατήσει; Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα όρων που δυστυχώς αποδεχόμαστε με την χρήση των παραπάνω υπηρεσιών.
Και εδώ έρχεται το PeerTube.

Τι είναι το PeerTube;
To PeerTube είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο δημιουργήθηκε το 2018 (μέσω crowdfunding) και αναπτύσσεται επίσημα από τον Framasoft, έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό με έδρα τη Γαλλία. Η εν λόγω εταιρεία πιθανώς θα σας είναι ήδη γνωστή για το project De-google-ify Internet, στοχεύοντας στη ψηφιακή μας ανεξαρτησία.
Το PeerTube διατίθεται ελεύθερα (GNU-AGPL) και προορίζεται για την εγκατάσταση του σε δικτυακούς εξυπηρετητές με σκοπό τη δημιουργία ιστοσελίδων φιλοξενίας βίντεο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον καθένα μας να κάνει το δικό του “σπιτικό YouTube”. Ο σκοπός του, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, δεν είναι να αντικαταστήσει τις γνωστές πλατφόρμες φιλοξενίας και προβολής βίντεο αλλά να προσφέρει κάτι άλλο με διαφορετικές αξίες. Η σημαντική του διαφορά με το YouTube είναι ότι δεν προορίζεται να δημιουργήσει μια τεράστια συγκεντρωτική πλατφόρμα βίντεο από όλον τον κόσμο αλλά να δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο πολλών μικρών διασυνδεδεμένων παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας βίντεο.

Γιατί να επιλέξω το PeerTube;
Αυτό που καθιστά μοναδικό το PeerΤube είναι ότι είναι το μόνο λογισμικό που συνδυάζει τα εξής τρία πλεονεκτήματα:
• Είναι ανοικτού κώδικα (=διαφάνεια), διατίθεται με ελεύθερη άδεια και η ανάπτυξη του είναι βασισμένη στην κοινότητα των χρηστών.
• Επιτρέπει τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας διασυνδεδεμένων παρόχων φιλοξενίας βίντεο.
• Προσφέρει ομότιμη (peer-to-peer) μετάδοση και παρακολούθηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις όταν ένα βίντεο γίνεται δημοφιλές.

Ενώ οι συνηθισμένες υπηρεσίες εκπομπής βίντεο αποκομίζουν κέρδη από τα δεδομένα των χρηστών, μέσα από την ανάλυση των επιλογών και προτιμήσεων τους και βομβαρδίζοντας τους με στοχευμένες διαφημίσεις, το PeerTube δεν υπόκειται σε κανένα εταιρικό μονοπώλιο, δεν βασίζεται σε διαφημίσεις και δεν παρακολουθεί τις συνήθειες των χρηστών. Ναι, καλά διαβάσατε, στο PeerTube δεν θα δείτε καθόλου διαφημίσεις στα βίντεο σας. Επίσης, το γεγονός ότι το PeerTube μπορεί όποτε είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει το peer-to-peer (P2P) πρωτόκολλο για να εκπέμψει δημοφιλή βίντεο, μειώνοντας το φόρτο των εξυπηρετητών, στην ουσία απαλλάσσει τους δημιουργούς βίντεο από την ανάγκη να επιλέγουν και να πληρώνουνε για τη φιλοξενία των βίντεο τους μεγάλες εταιρείες με ισχυρές υποδομές.


Οποιοσδήποτε με ένα ελάχιστο επίπεδο τεχνικών ικανοτήτων μπορεί να δημιουργήσει ένα PeerTube εξυπηρετητή, ή αλλιώς μια “παρουσία” (instance), όπως την ονομάζει o δημιουργός της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας από μας μπορεί είτε να δημιουργήσει τη δική του “παρουσία” είτε να επιλέξει την “παρουσία” κάποιου άλλου, εφόσον το προτιμά και τον ικανοποιεί.

Αυτή τη στιγμή το PeerTube παρέχει ήδη πάνω από 400.000 βίντεο τα οποία έχουν δημοσιευτεί από 60.000 χρήστες και έχουν προβληθεί πάνω από 15 εκατομμύρια φορές! Για να γνωρίσουμε τον κόσμο του PeerTube, αρκεί να επισκεφτούμε την σελίδα https://joinpeertube.org/, όπου θα βρούμε και διαθέσιμες όλες τις “παρουσίες”, ώστε αν δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να δημιουργήσουμε τη δική μας να διαλέξουμε ωστόσο κάποια που ταιριάζει με τις προτιμήσεις μας.

Leave a Comment