ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Πως να προσθέσετε φωτογραφίες στο Wikimedia Commons

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ποτέ για τo Wikimedia Commons. Δεν έχουν ιδέα τι είναι, ποιος είναι πίσω από αυτό, και γιατί υπάρχει.

Και αυτό είναι εκπληκτικό, καθώς είναι η πηγή για τις φωτογραφίες και τις εικόνες που υπάρχουν στην Wikipedia.

Photo by Dustin Kelling/US Navy, public domain.

Οι περισσότερες από τις εικόνες που βλέπετε στη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου προέρχονται από το Wikimedia Commons, το οποίο με 43 εκατομμύρια αρχεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελεύθερα εγκεκριμένα αποθετήρια μέσων  για «εκπαιδευτικό περιεχόμενο», όπως ορίζεται στους στόχους της. (Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα αρχεία πολυμέσων που θέλετε να μεταφορτώσετε είναι αποδεκτά – αλλά όχι όλα.) Το Commons έχει τη δική του ξεχωριστή κοινότητα εθελοντών συντακτών,  που λαμβάνουν και ανεβάζουν φωτογραφίες, εφαρμόζουν τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Winimedia , αναζητούν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και πολλά άλλα.

Σήμερα, θα ξεκινήσουμε με μια μικρή παρουσίαση σχετικά με το μπορείτε να ανεβάσετε το δικό σας περιεχόμενο στα Commons, δωρίζοντας το στο άθροισμα της παγκόσμιας ελεύθερης γνώσης.

Σημείωση: Αυτή η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στο ανέβασμα φωτογραφιών που έχετε τραβήξει, αλλά μπορείτε επίσης να ανεβάσετε εικόνες με ελεύθερη άδεια χρήσης, ή  που ανήκουν στο κοινό κτήμα. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε από έναν υπολογιστή – στην πραγματικότητα, δεν θα συνιστούσα να το δοκιμάσετε μέσω ενός τηλεφώνου, εκτός εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Commons Android.

1: Το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να κατευθυνθείτε στον Commons’ upload wizard. Θα σας ζητήσει να συνδεθείτε. δημιουργήστε έναν λογαριασμό.

2: Διαβάστε την αφίσα που εμφανίζεται. Οι περισσότερες φωτογραφίες που έχετε τραβήξει θα είναι εντάξει, αλλά υπάρχουν εθνικοί νόμοι όπως η ελευθερία πανοράματος. (Εδώ είναι ένα παράδειγμα.)

3: Μεταβείτε στο βήμα «Ανέβασμα». Εδώ, θα επιλέξετε τα αρχεία που θέλετε να δώσετε. Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται μόνο για φωτογραφίες που έχετε τραβήξει και για τις οποίες σας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα.


4: «. Επιλέξτε «Αυτό το αρχείο είναι δική μου δουλειά» / «Αυτά τα αρχεία είναι η δική μου δουλειά.» Ο οδηγός θα προεπιλέξει την άδεια CC BY-SA 4.0, στο Creative Commons.

Το CC BY-SA 4.0 ουσιαστικά σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία σας για οποιονδήποτε λόγο αρκεί να αναφέρει τον φωτογράφο (εσάς) και να το μοιράζεται με την ίδια άδεια. Το κείμενο της Wikipedia διατίθεται υπό παρόμοια άδεια.

Παρόλο που το CC BY-SA είναι μια αρκετά τυποποιημένη έκδοση για τους φωτογράφους , μπορείτε επίσης να κάνετε λιγότερο περιοριστική την άδεια χρήσης κάνοντας κλικ στην επιλογή «Χρήση διαφορετικής άδειας». Μπορείτε να ζητήσετε απλώς την αναφορά σας («Attribution» CC BY «), να αποποιηθείτε όλα τα δικαιώματα εντελώς (» CC0 «) ή να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική άδεια Creative Commons

5: Έχουμε φτάσει στη φάση «περιγράψτε»! Εδώ, θα δώσετε ένα όνομα αρχείου για το περιεχόμενο που έχετε ανεβάσει (παρακαλούμε να είστε σύντομος αλλά λεπτομερής!), Περιγράψτε τι συμβαίνει στη φωτογραφία και προσθέστε κατηγορίες.

Οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα δομημένα δεδομένα, είναι ο κύριος τρόπος να ανακαλύψετε εικόνες στα Commons.

Γενικά, θα μπορείτε να μαντέψετε ποιες κατηγορίες θα χρειαστείτε. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία της Γέφυρας Mackinac θα μεταβεί στην κατηγορία «Bridge Mackinac».

Μια μεγάλη εξαίρεση είναι για τα φυτά και τα ζώα, καθώς μπορούν να αναγραφούν με τα λατινικά τους ονόματα. Ανοίξτε μια νέα καρτέλα, εάν χρειάζεται, για να βρείτε τα σωστά. (Search Commons with “Category:” in front.)

6: Μόλις συμπληρωθούν όλα τα πεδία, πατήστε «επόμενο» – και τελειώσατε! Έχετε βοηθήσει να επεκτείνετε το άθροισμα της παγκόσμιας ελεύθερης γνώσης. Σας ευχαριστούμε!

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.org/

Leave a Comment