ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μαραθώνιος εικονογράφησης και καταχώρησης δεδομένων WLE 2021 22 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021


Ενδιαφέρεστε για τα κοινά και το ανοιχτό περιεχόμενο; Εγγραφείτε στο Δίκτυο υποστηρικτών του MyContent, ΕΔΩ.


Εκατοντάδες φωτογραφίες με άδεια ελεύθερης χρήσης επιφορτώθηκαν στα πλαίσια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece προσφέροντας περιεχόμενο σχετικό με μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους της Ελλάδας και ολόκληρου του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό και για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εμπλουτισμού, η ομάδα χρηστών Wikimedia Community User Group Greece διοργανώνει online μαραθώνιο επεξεργασιών για εικονογράφηση λημμάτων και αντικειμένων στα Wikidata με εικόνες από τον διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά και καταχώρησης δομημένων δεδομένων για τις φωτογραφίες αυτές στα Commons.

Διάρκεια του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 00:00 έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 στις 23:59 (UTC).

Αντικείμενα του διαγωνισμού

Εικονογράφηση

Σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εμπλουτισμός υπαρχόντων λημμάτων και αντικειμένων από τα Wikidata με εικόνες που ανέβηκαν στην διάρκεια του Wiki Loves Earth 2021 in Greece.

Καταχώρηση δομημένων δεδομένων

Επιπλέον σκοπός του διαγωνισμού είναι η καταχώρηση δομημένων δεδομένων για φωτογραφίες στα Commons.

Δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons

Τα δομημένα δεδομένα στο Wikimedia Commons είναι πολύγλωσσες πληροφορίες σχετικά με ένα αρχείο πολυμέσων που μπορεί να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο , με αρκετή συνέπεια ώστε να μπορεί επίσης να επεξεργαστεί ομοιόμορφα από μηχανήματα . Τα αρχεία στο Wikimedia Commons μπορούν να περιγραφούν με πολύγλωσσες έννοιες από το Wikidata , τη βάση γνώσεων του Wikimedia.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες δομημένων δεδομένων για κάθε αρχείο:

Λεζάντες: μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες αρχείων σε πολλές γλώσσες: σύντομες, πραγματικές περιγραφές για το αρχείο, χωρίς υπερσυνδέσμους ή wikitext. Αυτές οι λεζάντες αρχείων διευκολύνουν την εύρεση του αρχείου στην αναζήτηση, με δομημένο, πολύγλωσσο τρόπο τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα λογισμικού.

Τι απεικονίζεται σε ένα αρχείο: Στην καρτέλα Δομημένα δεδομένα, μπορείτε να υποδείξετε τι απεικονίζεται (εμφανίζεται) στο αρχείο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε άλλα κομμάτια περιγραφικών πληροφοριών σχετικά με το αρχείο. Για παράδειγμα την άδεια χρήσης, τον δημιουργό και την αξιολόγηση ποιότητας. Όλα αυτά τα στοιχεία δεδομένων είναι ιδιότητες και στοιχεία που επαναχρησιμοποιούνται από το Wikidata.

Καταχώρηση

Στο πλαίσιο του μαραθώνιου η σήμανση των εικόνων στα Commons με δομημένα δεδομένα θα γίνεται μέσω αυτής της εφαρμογής:

https://isa.toolforge.org/campaigns/168

Θα καταχωρούνται για κάθε εικόνα μια λεζάντα (ελεύθερο κείμενο) και τι απεικονίζει (αντικείμενα wikidata). Κάθε συμμετέχοντας θα έχει συνδεθεί μέσω του λογαριασμού του, και κάθε επεξεργασία μετράει ως ένας πόντος. Για κάθε εικόνα μπορούν να εισαχθούν περισσότερα από ένα αντικείμενα που απεικονίζονται εάν αυτό είναι κάτι που ισχύει και είναι χρήσιμο. Το κύριο αντικείμενο – το μνημείο – μπορεί να οριστεί ως Prominent (πρωτεύον).

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε χρήστης/στρια με λογαριασμό και ενεργοποιημένο email. Τα μέλη του Wikimedia Community User Group Greece μπορούν να συμμετέχουν με συνεισφορές, αποκλείονται όμως από την διαγωνιστική διαδικασία και τα βραβεία.

Βραβεία

Τα βραβεία του μαραθώνιου θα είναι συμβολικά και θα δοθούν στους 2 πρώτους νικητές του διαγωνισμού:

  • 1ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 35 ευρώ
  • 2ο βραβείο : Βιβλία επιλογής του νικητή αξίας έως 25 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/

Leave a Comment