ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Πρόσκληση προς ομογενείς για εμπλουστισμό της Wikipedia από το Wikimedia User Group Greece


Ενδιαφέρεστε για τα κοινά και το ανοιχτό περιεχόμενο; Εγγραφείτε στο Δίκτυο υποστηρικτών του MyContent, ΕΔΩ.


Σήμερα, στη Γερμανία ζουν πάνω από 400.000 Έλληνες, στην Ολλανδία 30.000, στο Βέλγιο άλλοι τόσοι, 35.000 στη Γαλλία, 400.000 στη Βρετανία, 35.000 στη Σουηδία, 90.000 με 110.000 στην Ιταλία, 3.250 στη Νορβηγία, 5.000 με 18.000 στην Αυστρία, 500.000 στην Αυστραλία, έως και 3.000.000 στην Αμερική εκ των οποίων περίπου 270.000 δηλώνουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, 280.000 στο Καναδά, 14.000 στην Ελβετία.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική διασπορά ξεπερνά τα 2 με 3 εκατομμύρια Ελλήνων σε όλο το κόσμο, οι συνεισφέροντες στην ελληνική Βικιπαίδεια εκτός Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τώρα είναι πολύ λίγοι, αλλά έχουν συνεισφέρει σημαντικά. Οι ομογενείς Βικιπαιδιστές μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική σε θέματα που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά και να βελτιώσουν πολύ την κάλυψη της Βικιπαίδειας στην ελληνική γλώσσα για θέματα εκτός Ελλάδας, επειδή έχουν συχνά άλλα ενδιαφέροντα.

Αν είστε ομογενής, σας καλωσορίζουμε να συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια και μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε εφόσον το επιθυμείτε.

Λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Εάν ζεις εκτός Ελλάδας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεισφέρεις στην Ελληνική Βικιπαίδεια.

  • Διατηρείς ή βελτιώνεις την γνώση της ελληνικής γλώσσας και έρχεσαι σε επαφή με περισσότερους Έλληνες αναγνώστες, σε ένα περιβάλλον που το όποιο σου λάθος θα διορθωθεί εύκολα από άλλους χρήστες.
  • Με την συμμετοχή σου στη Βικιπαίδεια διατηρείς μια σύνδεση παραπάνω με την Ελλάδα.
  • Συμβάλλεις στην βελτίωση της Ελληνικής Βικιπαίδειας επεκτείνοντας περισσότερο την κάλυψη για την χώρα στην οποία ζεις, ελκύοντας τόσο τους αναγνώστες από την Ελλάδα/Κύπρο όσο και από τη χώρα στην οποία ζεις, ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων εκεί. Υπάρχουν πολλά κενά για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς η συμβολή σας για την κάλυψη των ξένων θα είναι σημαντική, γιατί εκτός από τους άλλους ομογενείς θα εξυπηρετείτε και τους Έλληνες στην Ελλάδα, όπως δηλώθηκε και παραπάνω.
  • Επειδή η αγγλική Βικιπαίδεια αποτελεί τη βάση των μεταφράσεων στην ελληνική Βικιπαίδεια, μπορείς να επεκτείνεις την κάλυψη για τη χώρα σου σε υπάρχοντα λήμματα συμπεριλαμβάνοντας και τη χώρα που ζεις και παρέχοντας έτσι περισσότερες οπτικές σε διεθνή θέματα, ειδικά σε ελληνοκεντρικές σελίδες.
  • Ιδιαίτερα για τους ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι μια ευκαιρία να διατηρήσετε την επαφή με την ελληνική γλώσσα σε ένα συνεργατικό περιβάλλον.
  • Τέλος, για τους μη Έλληνες κατοίκους χωρών εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι μαθαίνουν η γνωρίζουν ελληνικά, είναι μια ευκαιρία να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχει ανατροφοδότηση και διόρθωση του κάθε λάθους από άλλους χρήστες.

Τρόπος εγγραφής στην Ελληνική Βικιπαίδεια


Αν έχεις ήδη λογαριασμό σε Βικιπαίδεια σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, δε χρειάζεται καμιά άλλη προετοιμασία. Απλά άρχισε τις επεξεργασίες.

Αν δεν έχεις λογαριασμό στη Βικιπαίδεια:

  • Πατάς το κουμπί που γράφει δημιουργία λογαριασμού.
  • Συμπληρώνεις το όνομα χρήστη σου, δύο φορές τον κωδικό σου, το CAPTCHA και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου και πατάς εγγραφή.

Πρώτα βήματα

  • Στα πρώτα βήματα μπορείς να βοηθηθείς από την Εισαγωγή.
  • Είναι χρήσιμο μετά να πας στην σελίδα Ειδικό:Προτιμήσεις και να πατήσεις το «Εμφάνιση αρχικής σελίδας νεοεισερχόμενου» και τέλος «Αποθήκευση προτιμήσεων», για να μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε καλύτερα στα πρώτα σου βικιπαιδικά βήματα.

Εάν θελήσεις μπορείς να ζητήσεις συμμετοχή σε διαδικτυακά μαθήματα του Wikimedia User Group Greece για ΄όταν είναι διαθέσιμα.

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/


Leave a Comment