ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

✔ Τα εμβληματικά έργα «1984» & «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ ελεύθερα διαθέσιμα για ανάγνωση στα ελληνικά

George Orwell (1903-1950)

Ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ απεβίωσε την 21η Ιανουαρίου 1950 και με τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, τα έργα του ανήκουν πλέον από την 1/1/2021 στο Κοινό Κτήμα (Public domain), ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα δύο πιο διάσημα έργα του, το «1984» και «Η Φάρμα των Ζώων» εκδόθηκαν ψηφιακά από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη σε μορφή e-book και διανέμονται ελεύθερα για ανάγνωση. Η μετάφραση των έργων έγινε αφιλοκερδώς από την συγγραφέα-μεταφράστρια Ευρυδίκη Αμανατίδου.

H άδεια ελεύθερης διανομής Creative Commons BY-NC-ND που επελέγη επιτρέπει την ελεύθερη διάθεση των έργων για μη εμπορική χρήση, με αναφορά στο όνομα του δημιουργού και ΄΄οχι παράγωγα έργα.

Τα ψηφιακά βιβλία είναι διαθέσιμα σε μορφότυπους pdf, ePub και Kindle mobi.

Ο Όργουελ έγραψε το μυθιστόρημα «1984» το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη.


Η «Φάρμα των Ζώων» (πρωτότυπος αγγλ. τίτλος: Animal Farm) εκδόθηκε το 1945. Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους.


Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με περισσότερα από 10.000 ελληνικά ψηφιακά και ηχητικά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι.


Leave a Comment