ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

200.000 λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια

Η Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα, σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2021, έφτασε το εντυπωσιακό μέγεθος των 200.000 λημμάτων εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου. Έχοντας αρχίσει από το 2002, μετά από 19 χρόνια συνεχούς πορείας η Ελληνική Βικιπαίδεια έχει γίνει ένα μεγάλο εγχείρημα και η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στην ελληνική γλώσσα. Σήμερα η Βικιπαίδεια, η εγκυκλοπαίδεια που γράφεται συνεργατικά από οποιονδήποτε, διαβάζεται από 7.000.000 ανθρώπους τον μήνα, προσφέροντας στον καθένα τους πληροφορίες που βρίσκονται στα 200.000 λήμματα που διαμορφώθηκαν με 9.140.000 επεξεργασίες. Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν την εθελοντική συνεισφορά τους, χιλιάδες από τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγεγραμμένους και μη χρήστες.

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους, και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο, δηλαδή με όσα ορίζει η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή. Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και είναι μέρος του πολύγλωσσου εγχειρήματος Wikipedia, το οποίο μόνο στα Αγγλικά έχει σήμερα πάνω από 6 εκατομμύρια λήμματα.

Στα 19 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 200.000 λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί και άλλα εγχειρήματα στα ελληνικά του ιδρύματος Wikimedia: η Βικιθήκη με χιλιάδες κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και νεοέλληνες συγγραφείς και διοικητικά έγγραφα), το Βικιλεξικό με 440.000 λέξεις. Η Βικιπαίδεια καθώς και τα ξενόγλωσσα εγχειρήματα, η Wikipedia σε όλες τις γλώσσες, προσφέρουν απλόχερα μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, εικονογραφημένα με έργα από την κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Commons με 79.000.000 ελεύθερα αρχεία πολυμέσων, διαθέσιμα σε όλα τα εγχειρήματα, και επίσης ένα τεράστιο αριθμό δεδομένων μέσω των Wikidata με 96.000.000 αντικείμενα που επιτρέπουν την εξαγωγή πληροφοριών για σχεδόν οποιοδήποτε ερώτημα.

Η Ελληνική Βικιπαίδεια είναι η δημοφιλέστερη γλωσσική έκδοση της Βικιπαίδειας στην Ελλάδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, και η δεύτερη δημοφιλέστερη στην Κύπρο. Με πάνω από 14.000 νέα λήμματα εγκυκλοπαιδικής γνώσης κάθε χρόνο, η Ελληνική Βικιπαίδεια μεγαλώνει καθημερινά για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των αναγνωστών.


Στην Ελλάδα η Βικιπαίδεια υποστηρίζεται από το Wikimedia Community User Group  Greece το μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο από το Wikimedia Foundation (Ίδρυμα Wikimedia) σωματείο εθελοντών που δραστηριοποιείται  στα εγχειρήματα Wikimedia διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε εξωστρεφείς δράσεις  με σκοπό την στήριξη και προώθηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων του Wikimedia.

Aξιοποιώντας και τις οργανωτικές δομές για τους εθελοντές στο Ίδρυμα Wikimedia – εστιάζουμε στις εξωστρεφείς δράσεις που θα έχουν μια επωφελή επίπτωση στο περιεχόμενο εντός των εγχειρημάτων.  Τα μέλη μας είναι έμπειροι και με συστηματική συνεισφορά χρήστες, όμως καλωσορίζουν οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει στις εξωστρεφείς δράσεις μας. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, συνεισφορά περιεχομένου και εκπαίδευση, ή απλά να μάθετε πως να συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας ή και για οποιαδήποτε επικοινωνία να μας γράψετε στο info-el@wikimedia.gr.

Πηγή άρθρου:

Leave a Comment