ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μαραθώνιος λημματογράφησης στη Wikipedia με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά 2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, η Wikimedia Σερβίας διοργάνωσε τον τρίτο παγκόσμιο διαγωνισμό, στα πλαίσια του οποίου Βικιπαιδιστές από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν αλλά και να βελτιώσουν λήμματα σχετικά με τις μειονότητες των Ρομά, την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μέσω της διάδοσης της γνώσης, η πρωτοβουλία στοχεύει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παρά πολλών εμποδίων προκατάληψης και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι Ρομά κατά την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της ζωής. Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, έχουν πλούσια ιστορία και έχουν συμβάλει σημαντικά στις κοινωνίες όπου ζουν. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κληρονομιά αγνοείται πολύ συχνά ή δεν γίνεται αντιληπτή, επομένως αυτή η εκστρατεία μπορεί να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της αδικίας αυτής.

File:Flag of the Romani people.svg

Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τον πολιτισμό των Ρομά και να ευαισθητοποιήσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ρομά. Σας προσκαλούμε να έρθετε σε επαφή με ιδρύματα Ρομά και μέλη του πληθυσμού των Ρομά στις χώρες σας και να τα εισαγάγετε στη Wikipedia και σε άλλα εγχειρήματα του Wikimedia. Πέρυσι στο μαραθώνιο συμμετείχαν 71 χρήστες από 21 εκδόσεις γλωσσών της Βικιπαίδειας. Συνολικά 237 λήμματα δημιουργήθηκαν και βελτιώθηκαν ενώ δημιουργήθηκαν 20 αντικείμενα Wikidata. Ελπίζουμε φέτος να υπάρξει συμμετοχή από περισσότερους χρήστες και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα λήμματα.

Ο διαγωνισμός είχε την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece, ενώ τα λήμματα έγιναν δεκτά και ως μέρος του CEE Spring 2022.

Κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου Λημματογράφησης καταγράφηκε η δημιουργία δεκαεπτά (17) λημμάτων. 

Υποστηρικτές του διαγωνισμού

Πηγή άρθρου: https://blog.wikimedia.gr/2022/04/

Leave a Comment