ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Μικροί εγκυκλοπαιδιστές εν δράσει στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Wikipedia Challenge

Με συνολικά δεκαέξι έγκυρες συμμετοχές από ισάριθμα σχολεία και την απονομή των βραβείων στις τρεις καλύτερες προτάσεις, ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο “Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής”. Το πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού απονεμήθηκε στο Γενικό Λύκειο Μελισσίων «Η Ελληνική Παιδεία», το δεύτερο βραβείο στο Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας (ισοβαθμία) στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Αναξαγόρειο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Classroom Onassis Education από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας, καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Διαγωνισμός είχε ως στόχο τη γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με τη λειτουργία της Wikipedia, τη χρήση της ως παιδαγωγικού εργαλείου στα πρότυπα της εκπαίδευσης για τον 21ο αιώνα και την ενεργή συνεισφορά της εκπαιδευτικής κοινότητας στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της με λήμματα σχετικά με το 1821. Πρόκειται για μία συμμετοχική Δράση ενίσχυσης της ελληνοφωνίας και ανασύνθεσης της ιστορικής γνώσης, με άξονα την Ελληνική Επανάσταση και όχημα μια σύγχρονη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Οι σχολικές ομάδες που κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο, θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο με τη μορφή χορηγίας τεχνικού εξοπλισμού, αξίας 1.500 ευρώ η καθεμία για τις σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκουν. Οι σχολικές ομάδες που κέρδισαν από κοινού το τρίτο βραβείο, θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο με τη μορφή χορηγίας τεχνικού εξοπλισμού αξίας 750 ευρώ η καθεμία για τις σχολικές μονάδες στις οποίες ανήκουν.

Κεντρικό ρόλο στη διενέργεια του Διαγωνισμού είχε η γνωριμία των μαθητών με τον εντοπισμό, την ανάλυση και την χρήση πρωτογενών ιστορικών και αρχειακών πηγών για τη συγγραφή ή τον εμπλουτισμό των λημμάτων, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις ψηφιοποιημένες συλλογές πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων που τις διαθέτουν, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε στον διαγωνισμό καθιστώντας πιο εύκολο για τους μαθητές τον εντοπισμό των πρωτογενών τεκμηρίων και δευτερογενών πηγών που φιλοξενούνται στις διαδικτυακές πλατφόρμες διαφορετικών φορέων επιστήμης και πολιτισμού, με σκοπό να αξιοποιηθούν στη λημματογράφηση και τον εμπλουτισμό των λημμάτων, μέσα από τις πύλες συσσώρευσης και αναζήτησης ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου SearchCulture.gr και Openarchives.gr. Με τη χρήση αυτών, οι μαθητές άντλησαν δεκάδες ψηφιακά τεκμήρια από φορείς που συμμετέχουν σε αυτούς, με τα οποία διάνθισαν τα λήμματα.

Όλες οι σχολικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν την κριτική σκέψη και την επιστημονική προσέγγιση που απαιτούνται για τη συγγραφή, την επιμέλεια και τη δομή των εγκυκλοπαιδικών λημμάτων. Οι συνεισφορές της συνεργατικής λημματογράφησης που υποβλήθηκαν κατά τη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού ήταν αξιόλογες και φανέρωσαν τη μεγάλη προσπάθεια, την επιμονή και το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών να εργαστούν μεθοδικά και συλλογικά, προκειμένου να παραδώσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/27679

Leave a Comment