ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Διαδικτυακό σεμινάριο από το ΕΚΤ με θέμα τα πνευματικά δικαιώματα του πολιτιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Το σεμινάριο προσφέρει μία σύντομη εισαγωγή στο πολυσύνθετο πεδίο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στις βασικές αρχές που το διέπουν, στα κύρια σχετικά νομοθετήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα επίπεδα δικαιωμάτων και τις διαδικασίες εκκαθάρισης.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδικτυακό περιβάλλον: μία εισαγωγή στην εκκαθάριση και αδειοδότηση δικαιωμάτων», την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 (11:00-13:00). Το σεμινάριο θα προσφέρει μία σύντομη εισαγωγή στο πολυσύνθετο πεδίο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στις βασικές αρχές που το διέπουν, στα κύρια σχετικά νομοθετήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα επίπεδα δικαιωμάτων και τις διαδικασίες εκκαθάρισης που θα πρέπει να γνωρίζει και να τηρεί ένας φορέας ώστε να είναι σε θέση να διαθέσει τις ψηφιακές αναπαραγωγές των τεκμηρίων του διαδικτυακά.

Επιπλέον, οι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ραγδαία αναπτυσσόμενο διεθνές κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης στον Πολιτισμό (OpenGLAM) και τις καλές πρακτικές αδειοδότησης με τη χρήση των τυποιημένων μηχαναγνώσιμων αδειών Creative Commons και RightsStatements.org που χρησιμοποιούνται και στον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr και την Europeana.

Ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι και μικροί πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες, αλλά και δήμοι, τοπικοί σύλλογοι κ.ά, ψηφιοποιούν τις πολιτιστικές συλλογές που επιμελούνται με σκοπό να τις διαθέσουν διαδικτυακά για χρήση και επανάχρηση από διαφορετικές κοινότητες ενδιαφέροντος.

Το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας που ψηφιοποιείται στη χώρα, συγκεντρώνεται, εμπλουτίζεται και καθίσταται ευρέσιμο, με πρότυπο τρόπο, μέσα από τον Εθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, που αναπτύσσει το ΕΚΤ. Σκοπός του SearchCulture.gr είναι να προσφέρει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στο σύνολο της άυλης και υλικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ψηφιοποιείται από τους φορείς και φιλοξενείται σε επιμέρους αποθετήρια, καθώς και να το καταστήσει ανοικτό και επαναχρησιμοποιήσιμο για επιμέρους κοινότητες ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας, έτσι, στη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δημόσιου Χώρου για τον πολιτισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την εκπαιδευτική και την ερευνητική κοινότητα αλλά και για το ευρύ κοινό.

Καθώς κλιμακώνεται σε εθνικό επίπεδο η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, η παρουσίαση του σχετικού με το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας νομικού πλαισιου που διέπει την ψηφιοποίηση και κυρίως τη διαδικτυακή διάθεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κρίνεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο, αφενός, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων όπου αυτά υφίστανται, και, αφετέρου, την υιοθέτηση ανοικτών πολιτικών που επιτρέπουν την επανάχρηση του ψηφιακού μας αποθέματος με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς.

Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε όλους με προεγγραφή εδώ, αλλά απευθύνεται ιδιαιτέρως σε επιμελητές και διαχειριστές έργων που έχουν την ευθύνη της ψηφιοποίησης και της διαδικτυακής διάθεσης πολιτιστικών συλλογών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση searchculture@ekt.gr.

Το σεμινάριο εντάσσεται στη σειρά σεμιναρίων που διοργανώνει η ομάδα ανάπτυξης του Εθνικού Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εμπλεκομένων στις διαδικασίες της τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και της διαδικτυακής διάθεσης του ψηφιακού μας πολιτισμού.

Το έργο

Το SearchCulture.gr είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Συλλέγει τα μεταδεδομένα και τις εικόνες προεπισκόπησης των ψηφιακών πολιτιστικών πόρων από τους ιστότοπους και τα αποθετήρια των φορέων που συμμετέχουν και τα δημοσιεύει εμπλουτισμένα στην Πύλη Αναζήτησης.

H αναβάθμιση και επέκταση του συσσωρευτή SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr/el/news/28046

Leave a Comment