ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

#CraftingHeritage Νοέμβριος: ένας μήνας αφιερωμένος στην Άυλη Κληρονομιά και τις Παραδοσιακές Τέχνες

Το έργο CRAFTED ευαισθητοποιεί και δραστηριοποιεί φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινότητες σύγχρονων δημιουργών να συνομιλήσουν με τις υλικές και άυλες πτυχές των παραδοσιακών και λαϊκών τεχνών.

Σε ένα ιδιαίτερα δημιουργικό ευρωπαϊκό έργο για τον ψηφιακό πολιτισμό συμμετέχει από το 2021 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Το έργο λέγεται “CRAFTED: Enrich and promote traditional and contemporary crafts” και προωθεί την καταγραφή, διαφύλαξη, διάδοση και βιωσιμότητα των παραδοσιακών λαϊκών τεχνών ως ζώσα πολιτιστική κληρονομιά.

Εταίροι του έργου είναι πολιτιστικοί οργανισμοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση των Μουσείων Υψηλής Ραπτικής (European Fashion Heritage Association), το Netherlands Institute for Sound and Vision, το Michael Culture Association, το Ιταλικό Museo del Tessuto, ο οργανισμός “Paris Musées”, το Μουσείο Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Κροατίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και, φυσικά, η Europeana.

Οι παραδοσιακές τέχνες είναι οι ζωντανές δημιουργικές εκφράσεις των παραδόσεών μας και έντονα συνυφασμένες με την πολιτιστική ιστορία των λαών της Ευρώπης και των κοινοτήτων τους. Ο πλούτος των ευρωπαϊκών παραδοσιακών τεχνών ενσωματώνει υλική και άυλη κληρονομιά- τόσο τον υλικό βίο και τη λαϊκή δημιουργία, όσο και τις παραδοσιακές τεχνικές και την τεχνογνωσία που κληροδοτείται από τους προγόνους. Το έργο CRAFTED ευαισθητοποιεί και δραστηριοποιεί φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς και κοινότητες δημιουργών να διατηρήσουν υλικές και άυλες πτυχές των παραδοσιακών και λαϊκών τεχνών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, στον ιστότοπο της Europeana οι εταίροι του έργου CRAFTED ανέδειξαν τις ποικίλες πτυχές της παραδοσιακής δημιουργίας οι οποίες χαρτογραφούν τον πλουραλιστικό, πολύσημο και πολυφωνικό χαρακτήρα των παραδοσιακών εφαρμοσμένων τεχνών.

Στη σελίδα Making Culture του έργου θα βρείτε συγκεντρωμένα τα άρθρα ιστολογίου που δημιουργήθηκαν για το έργο, ανάμεσα στα οποία δύο άρθρα που συνεισέφερε το ΕΚΤ, ένα άρθρο για τον θεσμό της προίκας στην Ελλάδα το οποίο συζητά την έμφυλη διάσταση των παραδοσιακών τεχνών κατασκευής της προίκας και ένα άρθρο για το κόσμημα στο Βυζάντιο, το οποίο αναδεικνύει μια όχι τόσο γνωστή πτυχή του βυζαντινού κοσμικού πολιτισμού. Στη σελίδα Making Culture μπορείτε να περιηγηθείτε σε διάφορες εκθέσεις και γκαλερί που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου οι οποίες προβάλλουν συλλογές με ποικίλες εκφάνσεις λαϊκού πολιτισμού. Τέλος, οι εταίροι του έργου παρήγαγαν μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά βίντεο -ορισμένα μάλιστα βιντεοσκοπήθηκαν στην Αθήνα με σύγχρονους δημιουργούς- τα οποία διερευνούν τη συνύφανση του εικαστικού λεξιλογίου των σύγχρονων έργων εφαρμοσμένων τεχνών, όπως είναι η κεραμική και η υφαντική, με τις παραδοσιακές τέχνες, τεχνικές και τρόπους κατασκευής.

Μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούμε να ψηλαφήσουμε και να αφουγκραστούμε τις πολιτισμικές αναφορές, τις αισθητικές ανησυχίες και τις προσωπικές ιστορίες των σύγχρονων δημιουργών που συνεχίζουν με αγάπη τις μητρογραμμικές ή πατρογραμμικές τους κληρονομιές στις εφαρμοσμένες τέχνες.

#CraftingHeritage όλο τον μήνα Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος 2022 είναι αφιερωμένος στις παραδοσιακές λαϊκές τέχνες και την άυλη κληρονομιά που τις περιβάλλει.

Με την ετικέτα #CraftingHeritage, όλο τον μήνα, εταίροι του έργου και κοινότητες ενδιαφέροντος εμπνέονται από το έργο CRAFTED για να μοιραστούν τον πλούτο της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο τέλος του μήνα θα δημοσιευτεί ακόμα μια έκθεση στη Europeana με τίτλο «100 χρόνια ερασιτεχνικής ταινίας» η οποία θα αφηγείται την πορεία των αναλογικών μέσων καταγραφής από το 1922 και έπειτα.

Αν θέλετε να συνεισφέρετε στον πλούτο των τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με το νήμα, το ύφασμα και τις τεχνικές ύφανσης, αλλά και την ιστορία των αναλογικών μέσων καταγραφής ή άλλες εφαρμοσμένες ή λαϊκές τέχνες, μπορείτε να συνεισφέρετε χρησιμοποιώντας την ετικέτα #CraftingHeritage στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είτε είστε επαγγελματίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε λάτρης της χειροτεχνίας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμμετέχετε στο #CraftingHeritage Month: ως φορέας πολιτιστικής κληρονομιάς, μοιραστείτε εμπνευσμένες συλλογές με την Europeana και μια ευρύτερη κοινότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #CraftingHeritage. Ως πολίτης, παρακολουθείστε το hashtag #CraftingHeritage στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοιραστείτε φωτογραφίες, βίντεο και ανέκδοτα για τις χειροτεχνίες, τα εργόχειρα και τα τέχνεργα που σας εμπνέουν.

Για να λάβετε μέρος, μοιραστείτε τεκμήρια με τις δημιουργίες, ιστορίες ή τις προίκες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας την ετικέτα #CraftingHeritage στην ανάρτησή σας.

Είναι η συλλογή ή η ιστορία σας πολύ μεγάλη, περίτεχνη ή λεπτομερής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Απευθυνθείτε στο editorial@europeana.eu για να συζητήσετε πώς θα παρουσιαστεί η συνεισφορά σας σε ένα blog, μια γκαλερί με εικόνες ή ένα βίντεο στη Europeana.

Σε συνέργεια με την καμπάνια GIF IT UP της Europeana η οποία θα “τρέχει” όλο τον Οκτώβριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα στο GIF σας εικόνες και βίντεο με θέματα από το #CraftingHeritage. Κατά τη διάρκεια του μήνα #CraftingHeritage θα ανακοινωθούν οι νικητές με τα καλύτερα GIFs.

Αυτόν τον Νοέμβριο απολαύστε ένα μήνα δημιουργικότητας, χειροτεχνίας και αγάπης για τις παραδοσιακές τέχνες.

Πηγή άρθρου: https://www.ekt.gr

Leave a Comment