ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr |
freedom

Νέα από το πλανήτη…planet.ellak.gr: Εργαστήριο Βικιπαίδειας στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

by: Wikimedia Greece

Ο βικιπαιδιστής Νίκος Λυκομήτρος και οι φοιτήτριες του τμήματος γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ, λίγο πριν την αρχή του μαθήματος της 1ης Νοεμβρίου.

Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών είναι η μεγαλύτερη σχολή πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Χωρισμένη σε τμήματα ιστορίας και αρχαιολογίας, φιλολογίας, ξένων γλωσσών, ψυχολογίας και άλλα, πάνω από 13.000 φοιτητές φοιτούν σε κάποιο από τα τμήματα.

Από τότε που άρχισα να φοιτώ στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2022, στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας, το ενδιαφέρον μου για την Βικιπαίδεια ήταν ανέκαθεν υψηλό. Αρχικά, στη μορφή άτυπων ερευνών που στόχο είχαν να βρουν μέσα στο αναγνωστικό κοινό των φοιτητών, τι προτιμά να διαβάζει και τι κενά βρίσκει.

Η παρουσίαση του μνημείου της Βικιπαίδειας στην Πολωνία. Ένα μνημείο που διευκρινίζει συνεχώς την αποστολή μας- να προωθήσουμε την ελεύθερη γνώση.

Τον Μάρτιο του 2023 όταν έγινε η ολοκλήρωση του μαραθώνιου ζωτικών λημμάτων, και βγήκαν τα αποτελέσματα, γνώρισα την Ελένη Τζιάφα, καθηγήτρια στο μάθημα της μετάφρασης στο τμήμα γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ήδη είχαν συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή, τον οποίο ευχαριστώ για την παροχή της διαφάνειας τον Φεβρουάριο και βγήκαν λίγα λήμματα από φοιτήτριες. Έτσι, αποφάσισα να κάνω κάτι πιο οργανωμένο και μαζικό.

Τον Αύγουστο ξεκίνησα την ενεργή σχεδίαση του μαθήματος. Τον Σεπτέμβριο επισημοποιήθηκε η συνεργασία. Τον Οκτώβριο κλείσαμε τις λεπτομέρειες που έλειπαν, όπως ποια λήμματα θα δουλέψουν οι φοιτητές και θέματα πρακτικής φύσεως. Καθ’όλο το καλοκαίρι, έψαξα αρκετούς συλλόγους Βικιπαίδειας σε πανεπιστήμια και σχολεία για να βρω ποιο μου ταιριάζει περισσότερο, και πόσο θέλω να εξελίξω τον σύλλογο Βικιπαίδειας στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Έμπνευση για εμένα έχει αποτελέσει ο υποδειγματικός σύλλογος Βικιπαίδειας στο σχολείο Νοτρ Νταμ του Μπανγκλαντές (ένα από τα πιο γνωστά δημόσια λύκεια) που έχει ξεκινήσει ο Μοχαμάντ Ραφιούλ Μπαχάρ Ραφί το 2019, και έχει αποτελέσει υπόδειγμα επιτυχημένου συλλόγου, έχοντας στο δυναμικό του, πέρα από βικιπαιδιστές, φωτογράφους, βιντεογράφους, γραφικούς σχεδιαστές και όχι μόνο (δείτε εδώ πληροφορίες) και προωθούν πετυχημένα, δεδομένης της συνεργασίας με τις σχολικές αρχές και τον σύλλογο αγγλικής γλώσσας της σχολής, τις αξίες και τα ιδανικά του κινήματος Wikimedia. Και επειδή η φιλοσοφική σχολή Αθηνών έχει πολύ μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, προφανώς είναι κάτι, που μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα και εδώ, αν υπάρξει κίνητρο και θέληση, που το έχουμε.
Στις 26 Οκτωβρίου έγινε η συνάντηση με την κα. Τζιάφα. Κλείσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και είδα την αίθουσα που θα κάνω τα μαθήματα. Μεγάλη ανυπομονησία για το πρόγραμμα υπήρχε εκ μέρους μου, αφού είναι η πρώτη φορά που προώθησα την ΒΠ στο πανεπιστήμιο- ουσιαστικά η αρχή για πολλά τέτοια εγχειρήματα τα επόμενα χρόνια. Σημαντική ήταν η βοήθεια της Μαρίνας Κορίλλη που είχε λογαριασμό από νωρίτερα στην Βικιπαίδεια, στο πρόγραμμα του Φεβρουαρίου, σε τεχνικά θέματα.

Την 1η Νοεμβρίου και την επομένη, αφού υπάρχουν δύο ομάδες- μια με σχεδόν 20 φοιτήτριες και 5-6 στη δεύτερη, έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στους κανονισμούς της ΒΠ, στην έλλειψη γυναικών συντακτριών και τη φυλετική προκατάληψη στη ΒΠ, την σημασία της Βικιπαίδειας για την επιβίωση της γλώσσας, και ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα ώστε να συνεισφέρουν και μετά το εργαστήριο. Δώσαμε με την κα. Τζιάφα μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για το τι είναι η Βικιπαίδεια.

Η προώθηση του πρωτοποριακού εγχειρήματος Wiki for Minorities, το οποίο ταιριάζει με το στόχο του μαθήματος μας που προωθεί την πολυπολιτισμικότητα. Στόχο έχει την προώθηση των θρησκευτικών, εθνικών, και διασπορικών κοινοτήτων. Εκεί είμαι ένα από τα βασικά συντονιστικά μέλη του παγκόσμιου εγχειρήματος, με εμπνευστή και επικεφαλή του εγχειρήματος τον Χοσέ Ιγνάσιο Γαλιάρδο, χιλιανό Βικιπαιδιστή. Η συνεργασία με ομογενείς και μετανάστες στην Ελλάδα είναι ο επόμενος στόχος μου.


Στις 8 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα τα επόμενα δύο μαθήματα για τις δύο ομάδες. Την Τετάρτη, βγήκαν τα πρώτα δύο λήμματα, κάτι για το οποίο είμαι περήφανος. Επίσης συνέχισε η δημιουργία των λογαριασμών και η εκμάθηση του πως λειτουργεί το εργαστήρι της μετάφρασης, αφού οι διδασκόμενες(-οι) δίνουν έμφαση σε γαλλίδες συγγραφείς και ηθοποιούς, κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντικό το πρώτο, έστω και ταπεινό, εργαστήριο. Έτσι, συμβάλλουμε σε μια πιο δίκαιη Βικιπαίδεια με περισσότερη παρουσία του γυναικείου φύλου.

Αυτή είναι η πρώτη δράση του Συλλόγου Βικιπαίδειας στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών, που ίδρυσα. Φιλοδοξώ να κάνω από κοινού με άλλους/ες φοιτητές/τριες και δράσεις σε άλλα τμήματα το 2024, με έμφαση στο ιστορικό-αρχαιολογικό, στο οποίο σπουδάζω, το τμήμα ψυχολογίας (για λόγους που σχετίζονται με τη δημοτικότητα των ψυχολογικών θεμάτων) και φιλολογίας μεταξύ άλλων. Στο τμήμα Γαλλικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ τέλος, ανάλογες δράσεις διεξήγαγε διαδικτυακώς ο Κωνσταντίνος Σταμπουλής το 2021.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://blog.wikimedia.gr

Leave a Comment