OpenStreetMap

osm1

 

Οδηγός χρήσης OpenStreetMap για εκπαιδευτικούς

 

Τι είναι το OpenStreetMap;

Το OpenStreetMap είναι μια συνεργατική προσπάθεια στα πρότυπα της Wikipedia, και έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ελευθέρως προσβάσιμου περιβάλλοντος γεωχωρικών δεδομένων το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές, κοινωνικούς ακτιβιστές, χαρτογράφους κ.λ.π. να εκπληρώνουν τις διεργασίες που επιθυμούν, χωρίς να περιορίζονται από την Google ή άλλων ούτε από τους όρους χρήσης της .

Πώς μπορώ να εμπλακώ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρετε στο OpenStreetMap:

  • Εάν διαθέτετε ένα GPS τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε δεδομένα και με τα εργαλεία που θα βρείτε εδώ να τα προσθέσετε στην συλλογή μας. Η δυνατότητα να συμμετάσχετε υπάρχει ακόμη και εάν δεν διαθέτετε GPS. Οι τρόποι για να το κάνετε αυτό περιγράφονται εδώ.
  • Μπορείτε να συμμετάσχετε ως εθελοντής/εκπαιδευτής στα Ανοιχτά Σχολεία που θα λειτουργήσουν απο το φθινόπωρο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλία “Σχολεία ανοιχτά στην γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία”.
  • Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις δράσεις  αξιοποίησης Ελληνικού ανοικτού περιεχόμενου για τον εμπλουτισμό του OpenStreetMap μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα:  Δίκτυο Υποστηρικτών
  • Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να διοργανώσετε μέσω του φορέα σας εργαστήρι(workshop) για τον εμπλουτισμό του OpenStreetMap, μπορείτε να συμπληρώσετε την εν λόγω φόρμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Χρήσιμοι οδηγοί για το Openstreetmap

Γιατί δημιουργήθηκε το OpenStreetMap;

Τα γεωγραφικά δεδομένα (geo data) δεν είναι ελευθέρως προσβάσιμα σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν γένει, στις περιπτώσεις αυτές, οι διαδικασίες χαρτογράφησης ανατίθενται σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες σε αντάλλαγμα λαμβάνουν αμοιβές από την πώληση των δεδομένων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα μη επεξεργασμένα γεωγραφικά δεδομένα (όπως το σετ TIGER) τα οποία ανήκουν στην κυβέρνηση, είναι κοινόχρηστα (ανήκουν στο public domain). Αντίθετα, τα επεξεργασμένα δεδομένα μαζί με τους έτοιμους χάρτες προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Οι χάρτες από τις εταιρείες χαρτογράφησης που διατίθενται προς πώληση περιέχουν ψευδή στοιχεία, ή Copyright Easter Eggs, για να εντοπίζονται προσπάθειες αντιγραφής τους. Κατ’ουσίαν, αυτά τα ψευδή στοιχεία περιλαμβάνουν λάθος ή απόντες δρόμους και καταχωρήσεις όπως εκκλησίες ή σχολεία, τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Εάν οι εν λόγω χάρτες χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας άλλος, τα ψευδή αυτά στοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί η αντιγραφή. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι χάρτες μπορεί να είναι εσφαλμένοι, είτε γιατί δεν είναι επικαιροποιημένοι, είτε γιατί υπάρχει λάθος στην χαρτογράφηση.

Σε αρκετές χώρες, η χρήση των γεωχωρικών δεδομένων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα δικαιώματα ορθής χρήσης, όπως αυτά παραχωρούνται με την αγορά τους. Συνεπώς, η τοποθέτηση των εν λόγω δεδομένων σε ένα άλλο πρόγραμμα καθώς και όλες οι ενέργειες που υπάγονται στα αποκλειστικά δικαιώματα της εταιρείας διαχείρισης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να καταβληθεί το ανάλογο κόστος, το οποίο ορίζεται από την εκάστοτε εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνολογική πρόοδος σε συνάρτηση με τη διαδεδομένη, πλέον, χρήση του GPS μπορεί να οδηγήσει στην αποτύπωση των γεωχωρικών δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία νέων χαρτών,  η χρήση των οποίων δεν θα υπάγεται στους προαναφερθέντες περιορισμούς.